– Mange av dem som har kommet over grensen ved Storskog, er blitt flyttet til andre deler av Norge for at Kirkenes og befolkningen der ikke belastes ytterligere. Derfor er det ikke hensiktsmessig med noe direktefly. Fly til Afghanistan kan også gå fra Oslo, sier Kallmyr til NTB.

Drøyt 3.500 asylsøkere har kommet over grensen ved Storskog hittil i år, men ingen er utvist.

– Det som virker, er at man får luket ut i Kirkenes de som ikke har rett på opphold i Norge og at man får satt dem på flyet fra Kirkenes og ut av landet, sa Helga Pedersen (Ap) til NRK fredag.

– Så raskt som mulig

Fredag varslet justisminister Anders Anundsen (Frp) en skjerpet innsats for å returnere grunnløse asylsøkere raskt. Samtidig kan Utlendingsdirektoratet bekrefte at ingen av dem som har kommet over Storskog er returnert eller vedtatt utvist.

Selv om den økte asylstrømmen kom brått på, mener Pedersen regjeringen har hatt tid nok til å tenke nå.

– Nå er det folk på bakken som det er behov for. Det er åpenbart at kanskje flertallet av dem som kommer over Storskog, ikke har behov for beskyttelse. Da må avslaget gis så raskt som mulig i Kirkenes før de settes på et fly ut av landet, sier Pedersen til Dagens Næringsliv.

– Kunne vært unngått

Professor Peter Ørebech ved UiT Norges Arktiske Universitet sier til NRK at dagens situasjon kunne vært unngått dersom det hadde blitt tatt grep tidligere.

Han mener Norge kunne benyttet seg av den muligheten som finnes i det internasjonale regelverket for å avvise folk allerede ved grensen.

– Om Norge hadde brukt disse reglene og avvist flyktninger ved grensen, hadde ryktet gått i flyktningmiljøene og strømmen hadde stanset, sier han.

For å få til dette, måtte bemanningen – og dermed kapasiteten – ved Storskog vært økt. Før man kan avvise personer som åpenbart ikke har beskyttelsesbehov i henhold til flyktningkonvensjonens, skal alle få en individuell behandling.