Den første meldingen om brannen kom klokka 1.45, etter at en brannalarm var utløst ved asylmottaket.

Da brannvesenet kom til stedet, var kjøkken- og administrasjonsdelen av mottaket, som ikke er bebodd, fullstendig overtent. Det ble besluttet å gjøre en kontrollert nedbrenning.

Evakuert

– Alle 162 beboere er evakuert. De er plassert på forskjellige adresser i Hemsedal, sier operasjonsleder Jarle Hopperstad i Nordre Buskerud politidistrikt til NTB. Det er ikke meldt om noen skadde.

Politiet har snakket med flere vitner på stedet, men ber andre som kan ha sett noe, om å ta kontakt.

– Så langt vet vi ingenting om hva som er årsaken til brannen, sier Hopperstad.

Kontroll

Den delen av bygningen som brenner, er atskilt fra beboerdelen på mottaket med en brannskillevegg, og brannvesenet har jobbet med å hindre at brannen sprer seg.

– Vi begynner å få kontroll. Men det kommer nok til å brenne en god stund til, og vi blir nok nødt til å drive med etterslukning langt utover formiddagen, sa Fred Olaf Korsgården hos brannvesenets 110-sentral til NTB rundt klokka 4.30.

En av beboerne, Ibrahim Alkhatib, forteller til avisa Hallingdølen at han var blant flere som satt og drakk te da brannalarmen gikk.

– Det er ikke så uvanlig, men da oppdaget vi at det kom røyklukt fra den gamle delen av bygningen, i biljardrommet. Da vi sjekket, var det full brann der, sier Alkhatib.

Informasjonsansvarlig ved mottaket, Marianne Viljugrein, bekrefter overfor avisa at alle beboerne kom seg ut. En representant for flyktningene sier at det de er mest redde for, er at ID-papirer står i fare.

Flere branner i Sverige

De siste ukene har det vært 26 branner på asylmottak og planlagte asylmottak i Sverige, og flere av disse har vært påtent. Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har sagt at de frykter at det samme kan skje i Norge.

– I andre europeiske land har det videre vært flere hendelser rettet mot asylsøkere og innvandrere som kan knyttes til høyreekstremt tankegods. Det er mulig vi vil se lignende hendelser i Norge fra enkeltpersoner eller grupperinger, heter det i den siste trusselvurderingen fra PST.

Senest mandag brant et lagerlokale i Värmland i Sverige som var under vurdering til å bygges om til asylmottak, ned til grunnen