Synes asylstemningen i Norge begynner å bli guffen

I sommer ble flyktningene tatt imot med åpner armer. Sånn er det ikke lenger, mener partilederne fra SV og KrF.

KrF-leder Knut Arild Hareide (t.v.) og SV-leder Audun Lysbakken deltok i en debatt om asylbarne i Oslo torsdag. 

Saken oppdateres.

SVs Audun Lysbakken og KrFs Knut Arild Hareide ble introdusert som «de snilleste gutta i klassen» da de deltok i en paneldebatt om flyktningkrisen i regi av tankesmien Skaperkraft i Oslo torsdag.

Bakteppet var forhåndspremieren på en dokumentarfilm om asylbarnet Negin, som ble kastet ut etter fire og et halvt år i Farsund. Filmen er en av fire minidokumentarer laget av Flimmer Film, og skal vises på VGTV.

- Jeg snakker norsk, tenker på norsk og drømmer på norsk, sier Negin i filmen.

Negin og familien kommer opprinnelig fra Iran. Nå lever den kristne familien i en uviss tilværelse i Tyrkia. Deres siste håp er et positivt svar på FN-søknaden om flyktningstatus.

LES OGSÅ: Asylkrisen fyller private lommer

LES OGSÅ: Asylkrisen setter vår toleranse på prøve

Mener stemningen er guffen

SV-leder Audun Lysbakken mener slike historier om enkeltskjebner kan gjenopplive solidaritetsfølelsen i befolkningen. Nå synes han stemningen er i ferd med å bli guffen.

- Jeg ser så pass mange hatytringer på nett, og en politisk debatt som har fått en tung slagside når det gjelder å se på flyktningene som et problem. Jeg mener vi må rope varsko, og si at det er et lederansvar å skape ro ved å få oppmerksomhet rundt hvordan vi skal håndtere dette, og ikke bare en debatt som handler om hvor vanskelig det er, sier Lysbakken til Adresseavisen.

Også KrFs Knut Arild Hareide mener at stemningen har snudd.

LES OGSÅ: Asylmottakseier tok ut 98 millioner

LES OGSÅ: UDI både velgjører og vaktbikkje på mottakene

- Denne filmen trenger vi mer enn noen gang akkurat nå. Den får oss til å se menneskene. Jeg tar meg selv i å bruke ord som asylstrøm. Men bare når en tenker strøm, eller en bølge, er det noe som kommer mot oss som er farlig og vanskelig. Men når en følger Negin fra Farsund, oppleves det ikke farlig, sier han.

- Filmen er et av mange bidrag som kan få oss tilbake til det sporet – at vi ser menneskene. Det er helt avgjørende for at vi skal greie å snu den stemningen som er nå, som jeg synes er i ferd med å bli ganske guffen. Ikke bare i kommentarfeltene på nett, men rundt om i deler av det norske samfunnet, supplerer Lysbakken.

- Frp kan ikke stenge flyktningene ute

SV-lederen mener nå er det verst tenkelige tidspunktet å ha innvandringskritiske Frp i regjering, fordi statsminister Erna Solberg (H) må ta så mye hensyn til dem når hun meisler ut politikken.

- Men det at det kommer en flom av flyktninger mens de sitter i regjering, kan også være med på å begrense oppslutningen deres. I det lange løp kan det bidra til å understreke at det ikke er norsk innenrikspolitikk som styrer verdens flyktningruter. Og med mindre du vil melde deg ut av verden, så er det faktisk ikke sånn at du kan ta et politisk valg om du skal ta imot flyktninger eller ikke. Det er en realitet som vi må håndtere, sier Lysbakken.

På forsiden nå