Utenriksminister Børge Brende:

- Norge vil stille opp i jakten på ISIL

President François Hollande sier Frankrike nå vil reagere med alle midler, på alle territorier – sammen med sine allierte. Utenriksminister Børge Brende sier Norge vil stille opp med den støtten Frankrike ber om i jakten på ISIL.

Alliert: Utenriksminister Børge Brende sier Frankrike vil få all støtte landet ber om i kampen mot ISIL . 

Saken oppdateres.

- Angrepene i Paris viser at kampen mot terror og radikal ekstremismen må fortsette og bekjempes med må nødvendige virkemiddel. Norge vil stille opp og bidra med den støtten som Frankrike ber om i den situasjon som har oppstått, sier utenriksminister Børge Brende til Adresseavisen.

Den norske utenriksministeren har de siste 18 timene fulgt utviklingen i Paris tett med sine medarbeidere i Utenriksdepartementetes operative senter på Victoria terrasse i Oslo.

Fra de første meldingene om eksplosjoner eskalerte til gisselslakting med maskingevær og selvmordsbomber.

Vil du skaffe deg oversikt over hva som skjedde i Paris i går kveld? Les denne!

Rystet

Brende karakteriserer angrepene som noe «noe av det groveste» han har hatt på sin vakt som utenriksminister for Norge.

- Det er et grusomt terrorangrep som har rammet uskyldige og vilkårlige. Det skaper frykt i Paris, Frankrike og i resten av Europa. Vi ser alvoret i situasjonen når president Hollande stenger grensene, innfører unntakstilstand og erklærer landesorg. Frankrike er rammet hardt. Dette har vært et angrep av verste sort, konstaterer Brende.

LES OGSÅ: IS-jubel på nett for terrorangrepet i Frankrike

Politisk redaktør Tone Sofie Aglen skriver om terroren i Paris her.

Alliert

Brende møter lørdag ettermiddag den franske ambassadøren til Norge, Jean-Marc Rives.

Når det praktisk blir mulig, vil Brende gå i samtaler med sin franske utenriksministerkollega. Det skjer mandag eller tirsdag.

LES OGSÅ: Slik var terror- natten i Paris

Frankrike gjorde det lørdag formiddag klart at landet nå vil reagere med alle midler, på alle territorier og med alle nødvendige virkemidler. Og det sammen med sine allierte. President François Hollande utpekte lørdag IS som ansvarlig.

- Norge er vel en alliert med Frankrike også i denne situasjonen?

- Absolutt riktig.

- Hvor langt vil Norge følge – og hjelpe – Frankrike i jakte på IS?

- Vi vil stille opp og bidra med den støtten som Frankrike ber om i situasjonen som har oppstått. Det er et stort spørsmål om hvordan man skal intensivere kampen mot ISIL. Angrepet bekrefter at ekstremisme og radikaliseringen og alt det ISIL står for er ett av dette århundrenes store utfordringer. Kampen mot ekstremisme må vi trappe opp. Den må likevel basere seg på de verdiene som har brakt Europa dit vi er i dag, sier Brende.

Adressas utsendte, Ståle Langørgen, rapporterer fra Paris her.

LES OGSÅ: Hollande: - Kampen vil bli nådeløs

Tror på ny mobilisering

Brende tror den enorme folkelige mobiliseringen Frankrike klarte ved forrige terrorangrep  - da tegneseriemagasinet Charlie Hebdo ble angrepet - vil være en inspirasjon også denne gangen.

- Millioner av franskmenn tok til gatene. I en fredelig manifestering av at det franske folk ville at demokrati og åpenhet skal vinne over terrorister og den redselen som ISIL kontinuerlig forsøker å skape. For meg personlig ble det noe av det sterkeste jeg har opplevd. Det var like mange i gatene etter det terrorangrepet som det var ved avslutningen av andre verdenskrig. Nå er det bare å håpe at vi ser samme type mobilisering igjen, sier Brende.

Adresseavisen med ekstra e-avis i dag

Løsning i Syria

Utenriksminister Børge Brende mener kampen mot ISIL har sin løsning internt i Syria, Irak og områdene rundt. Han mener det er helt avgjørende å få kontroll på fremmedkrigere som reiser inn i området – og ikke minst de som kommer tilbake til Europa.

Terrortrusselen i Norge overlater han til PST og Justisdepartejmentet å vurdere.

- Men angrepene i Paris er en smertefull påminnelse om at vi alle er sårbare for ekstremisme og terror, sier Brende.

Nattens angrep er det siste av mange. Les mer her:

Dette er Europas terroraksjoner

30 terroraksjoner har rammet Europa de siste 15 årene. 545 liv hadde gått tapt før fredagens aksjon i Paris.

På forsiden nå