Det kom frem etter et hastemøte med mellom de mest sentrale etatene i politiet mandag.

Politidirektoratet (POD) konstaterer at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) ikke har hevet trusselnivået etter fredagens terrorangrep. Likevel mener man at situasjonen er såpass uoversiktlig at den midlertidige bevæpningen bør fortsette.

- Det viktigste vi nå kan gjøre er å skaffe oss best mulige oversikt over situasjonen internasjonalt og nasjonalt. Vi har derfor intensivert etterretningssamarbeidet mellom politiet og PST, skriver beredskapsdirektør Kaare Songstad i Politidirektoratet i en pressemelding mandag ettermiddag.

Ønsker fast bevæpning

Bare noen timer før terrorangrepet i Paris fredag kveld, ble det klart at POD ikke hadde til hensikt å forlenge den midlertidige bevæpningen.

Tirsdag 17. november skulle politiet etter planen tilbake til normalsituasjonen, med blant annet våpen i fremskutte lager i bilene.

I helgen ba imidlertid justisminister Anders Anundsen direktoratet gjøre en ny vurdering av tidspunktet for å rigge ned bevæpningen. Samtidig har han nå tatt til orde for at debatten om permanent bevæpning må tas på nytt.

– Spørsmålet er om vi har kommet over i en fase hvor vi må frasi oss den luksusen det er å ha et ubevæpnet politi, sa Anundsen mandag morgen.

Avviser ny bevæpningsdebatt nå

Mens Politidirektoratet i helgen slo fast at de ikke hadde til hensikt å endre sin plan om å rigge ned bevæpningen etter terrorangrepene i Paris, ble det helomvending mandag formiddag.

Opposisjonen på Stortinget mener den forlengende bevæpningen er en grei vurdering, men avviser justisministerens ønske om å innføre våpen på hofta permanent i politiet.

Arbeiderpartiets justispolitiske talskvinne, nesteder Hadia Tajik sier tar PODs faglige råd om å fortsette den midlertidige bevæpningen til 1. desember til etterretning.

- Den midlertidige bevæpningen er et av flere tiltak som må sees i sammenheng med den løpende trusselvurderingen og beredskapsspørsmål, sier Tajik.

Hun fastslår at det justisministerens ønske om å starte en debatt om generell bevæpning i lys av Paris-terroren er en helt anen diskusjon.

- Arbeiderpartiet er ikke redd for å diskutere generell bevæpning på nytt, men en så viktig prinsipiell debatt må baseres på fag og fakta, ikke frykt og populisme. Sist gang Stortinget behandlet dette spørsmålet gikk samtlige partier imot, konstaterer Tajik.

- Bruker terror som brekkstang

Senterpartiets justispolitiske talskvinne, Jenny Klinge, støtter Tajik.

- Vurderingen om å fortsette den midlertidige bevæpningen i lys av helgens angrep er en vurdering som ligger til direktoratet – og som fremstår som helt grei. Det vi har protestert mot er at justisministeren bruker terrorangrepet som brekkstang for å få innført permanent bevæpning, sier Klinge.