Den opptrappede grensekontrollen i Norge skal i første omgang vare i ti dager, opplyser Justisdepartementet til NTB.

Regjeringen vil også vurdere å innføre kontroll av samtlige reisende på landets flyplasser.

– Justis- og beredskapsdepartementet vil fortløpende vurdere om det er behov for å utvide kontrollen til å omfatte grenseoverganger på luft- og landegrensen, samt om perioden med grensekontroll skal forlenges, sier justisminister Anders Anundsen (Frp).

Sverige strammer inn

Tiltakene kommer etter at Sveriges statsminister Stefan Löfven tirsdag sa at landet ikke lenger kan håndtere flyktningsituasjonen, og at de vil iverksette tiltak for å redusere tilstrømmingen av flyktninger.

– Når Sverige strammer til mer, er vi redd for at strømmen i enda større grad skal komme til Norge, sier statsminister Erna Solberg (H) til NRK.

Kontroll på fergene

Solberg har bedt justisminister Anders Anundsen (Frp) om å innføre tiltakene. Blant annet vil det bli foretatt identitetskontroller på busser og tog til Norge, og fergeselskapene må kontrollere alle sine passasjerer.

– Det har fergeselskapene en plikt til når vi innfører grensekontroll. Da har de plikt til å sørge for at de ikke tar med folk som ikke har reisedokumenter, sier Solberg til TV 2.

LES PÅ PLUSS: Nye asylmottak i fem midtnorske kommuner

Statsministeren understreker at innstrammingene ikke fjerner asyladgangen, men gjør det lettere å stanse folk som ikke har krav på beskyttelse.

– Det vi oppnår, er at personer som kommer hit og som ikke har adgang til riket, kan stoppes raskt. En person som har søkt asyl i et annet land først, kan sendes rett til det landet, sier Solberg til NRK.

Hun sier ytterligere innskjerping av grensekontrollen på land blir vurdert fortløpende.

Lovendringer

– Sverige varsler nå en rekke lovendringer. Jeg vil understreke at et flertall av disse lovendringene enten er gjeldende norsk lov allerede, eller de er foreslått av regjeringen i høst, sier statsministeren.

Les også: Asylkrisen fyller private lommer

Solberg sier at regjeringen vil kontakte EU for å uttrykke bekymring over det hun kaller en manglende opprettholdelse av Schengens grenser.

– Budskapet er at EU faktisk må få yttergrensene til å fungere. Vi kan ikke ha en situasjon der folk ender i Tyskland Finland og Norge, fordi vi er endepunktet på en reise. Det er ikke holdbart, da må vi begynne å avvise folk, sier Solberg til NRK.

Ap støtter økt grensekontroll

Arbeiderpartiet mener det er fornuftig av regjeringen å innføre grensekontroll på ferger og innfartsveier til Norge.

– Dette er noe vi støtter. Vi ser at når Sverige innfører ID-kontroll ved sine grenser, kan det ha betydning for tilstrømmingen til Norge. Det er viktig å ha tiltak som er tilpasset situasjonen, sier Aps kommunalpolitiske talsperson Helga Pedersen til NTB.

Ved å innføre en økt kontroll, vil norske myndigheter ha større kontroll på hvem som er i landet, påpeker hun.

– Det har også en viktig signaleffekt, mener Pedersen.