Hareide anklager regjeringen for avtalebrudd

KrF-leder Knut Arild Hareide anklager regjeringen for å ha kuttet i bistandsmidlene bak partiets rygg. Nå mener han motivasjonen til å støtte regjeringen er satt på prøve.

Leder i KrF, Knut Arild Hareide, anklager regjeringen for avtalebrudd etter de siste bistandskuttene i nysalderingen av statsbudsjettet 2015.  Foto: NTB SCANPIX

Saken oppdateres.

I den siste revideringen av statsbudsjettet vil regjeringen bruke 1,1 milliard av det inneværende bistandsbudsjettet på asylkostnader i Norge. Det er over dobbelt så mye som KrF fikk gjennomslag for i ekstra bistand i fjord høst.

– Vi har en avtale om budsjett, så kommer regjeringen og hindrer iverksettelse av avtalen, nesten et kvartal før året er omme. Dette skjer uten at vi blir informert eller konsultert. De holder igjen utbetaling og aktivitet, uttaler Hareide til Dagens Næringsliv.

LES OGSÅ: – Gjennomslag for miljø og bistand

Den såkalte nysalderingen av statsbudsjettet 2015 som ble annonsert fredag, er den siste revideringen av årets budsjett og de største endringene skyldes flyktningkrisen.

– For det første så kutter vi ikke i bistand, vi øker bistanden i salderingen med 700 millioner kroner. KrF forsøker å skape et bilde av at det å hjelpe flyktninger i Norge ikke er bistand, mens det å hjelpe flyktninger i andre land er bistand, sier statsminister Erna Solberg (H) til NRK.

LES OGSÅ: Flyktninghjelpen «der de er»

Hareide mener Norge etter kuttene blir en uforutsigbar bistandsgiver overfor andre land, og understreker at bistand også kan brukes til å minske flyktningstrømmen.

På forsiden nå