Vi bruker mindre penger på jula

Nordmenn vil bruke 17 prosent mindre penger på jula i år enn i fjor, ifølge en undersøkelse utført før Sparebank 1.

Ifølge undersøkelsen som Respons Analyse har utført for banken, vil folk i gjennomsnitt bruke 6.360 kroner ekstra til jul i år, sammenlignet med 7.685 kroner i fjor.  Foto: Scanpix

Saken oppdateres.

– Nedgangen overrasker meg og står i klar kontrast til anslagene om vekst i julehandelen i år. Mange opplever uro for jobb og inntekt og velger derfor å holde litt igjen på pengebruken, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1.

Les også: Galskap i 24 små pakker (Pluss)

Ifølge undersøkelsen som Respons Analyse har utført for banken, vil folk i gjennomsnitt bruke 6.360 kroner ekstra til jul i år, sammenlignet med 7.685 kroner i fjor. 19 prosent svarer at de tror årets juleforbruk blir påvirket negativt av den økonomiske situasjonen i Norge.

Les også: Slik julehandler du trygt på nettet

Ifølge Finans Norges forventningsbarometer for fjerde kvartal er folks tro på norsk økonomi neste år den laveste som er registrert, samtidig som spareviljen aldri har vært høyere.

Les også: Nå panikkhandler kvinner like mye som menn

– Vi har sett det før, og vi ser tegn til det samme nå: Når usikkerheten for fremtiden og den økonomiske utviklingen øker, velger mange å holde noe igjen på forbruket og heller spare mer som buffer mot dårligere tider, sier Gundersen.

På forsiden nå