Etter at norske og russiske myndigheter nærmest har gjort det umulig å søke asyl på Storskog i Finnmark, har migranter og flyktninger i Russland funnet seg en ny "arktisk rute" inn i Schengen og Vest-Europa via Finland, melder The Independent Barents Observer.

Etter helgens grensekaos er det ikke meldt om en eneste asylsøker fra politiet i Øst-Finnmark. Hittil i 2015 har nærmere 6000 av de 30.000 asylsøkere registrert i Norge, kommet over Storskog, forteller Aftenposten.

Finland neste

Finske grensemyndigheter melder om en kraftig økning i asylsøkere over deres nordligste grensepassering, ved Raja-Jooseppi.

Hittil i 2015 har det blitt registrert 325 asylsøkere her, men bare uken har dukket opp 71 asylsøkere, med en topp på 31 stykker i går, torsdag.

Få syrere

Asylsøkerne i Nord-Finland kommer fra land som de siste ukene var dominerende på den norsk-russiske grense: Afghanistan, Nepal og Irak, melder den finske statskanalen YLE.

Torsdag varslet den finske innenriksministeren Petteri Orpo at Finland er i ferd med å opprette lukkede returmottak for asylsøkerne med avslag.

Det er planlagt to slike mottak, og behovet øker dag for dag, ifølge Orpo.

Øket grensekontroll forlenget med 20 dager

Den midlertidige grensekontrollen i Norge blir nå forlenget med ytterligere 20 dager, melder NTB.

Torsdag for drøyt halvannen uke siden ble det innført identitetskontroll av samtlige passasjerer på ferger fra Europa til Norge, og grensekontrollene i Østfold og Hedmark ble trappet opp.

Det strengere kontrollregimet skulle i utgangspunktet bare gjelde i ti dager, men Justisdepartementet bestemte fredag å utvide det med ytterligere 20 dager, melder NRK.

- Vi følger det regimet som Schengen legger til grunn, sier justisminister Anders Anundsen (Frp).

Asylsøkere i ankomstsenteret for flyktninger i Kirkenes. Hit sendes flyktninger, som passerer den norsk-russiske grensen på Storskog, før de sendes videre til mottak andre steder i landet. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix / TT