– Dette er en historisk avtale. Parisavtalen er et vendepunkt, heter det fra Solberg i en epost til NTB.

Solberg sier hun er svært fornøyd med jobben klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) og det norske forhandlingsteamet har gjort i Paris.

– Det er ikke tvil om at Norge har spilt en nøkkelrolle, mener statsministeren.

- Ambisiøs avtale

Klimaavtalen som er vedtatt i Paris, er ambisiøs, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

– Etter skuffelsen i København er avtalen som nå er forhandlet fram og vedtatt, ambisiøs, men den avhenger av målrettet innsats i hvert enkelt land, sier Støre til NTB.

Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius la lørdag fram sitt endelige utkast til klimaavtalen – som ble vedtatt like før klokken 19.30 samme kveld.

– For Norges del blir avtalen startskuddet for omfattende utslippsreduksjoner i alle sektorer. Dette vil kreve klare politiske vedtak og nye virkemidler, sier Støre.

- Helt enormt

USAs president Barack Obama er fornøyd med at en ny global klimaavtale er vedtatt i Paris.

– Dette er enormt. Nesten alle land i verden undertegnet Parisavtalen – takk til det amerikanske lederskapet, skriver den amerikanske presidenten på Twitter.

- Tydelig signal

– I dag får verden en livslinje, en siste sjanse til å gi fremtidige generasjoner en verden som er mer stabil, en friskere klode, mer rettferdige samfunn og mer velstående økonomier, sier Juncker etter at Parisavtalen ble vedtatt lørdag kveld.

EU har spilt en nøkkelrolle i å få landet klimaavtalen i Paris, heter det i en uttalelse fra Unionen.

– Parisavtalen sender et tydelig signal til investorer, firmaer og politikere om at en global endring mot ren energi er her for å bli, og ressurser må rettes vekk fra forurensende fossile brennstoffer, heter det i uttalelsen.