Klokken 11  lørdag formiddag kom første melding om snøskredet som hadde truffet ti hus i Longyearbyen.  Skredet kom fra Sukkertoppen og ned mot spisshusene i Longyearbyen.

Sukkertoppen ligger på østsiden av Longyeardalen, og en stor del av bebyggelsen i ligger i dette området. Lørdag ettermiddag ble hele Nybyen i Longyearbyen evakuert, i tillegg til det gamle sykehuset og husrekka som ligger i fjellsiden der raset gikk, opplyser Sysselmannen.

Lørdag kveld er én mann omkommet og ni er på sykehus. Tilstanden til ett barn blir karakterisert som kritisk. Sysselmannen opplyser at 100 mennesker er evakuert.

Får handle mat uten kort

Longyerbyen lokalstyre informerer den evakuerte lokalbefolkningen om at det er muligheter for innkvartering på Spitsbergen Hotel ("Funken"), Basecamp og Mary Ann's Polarrigg. På nettsiden til Longyerbyen lokalstyre blir det også informert om at evakuerte uten kontanter/bankkort kan handle i Coop Svalbardbutikken til nødvendig livsopphold.

Én mann omkommet, ett barn kritisk skadd og ett barn alvorlig skadd

Den omkomne mannen er fastboende i Longyearbyen ifølge Sysselmannen på Svalbard.

Den omkomne er en mann i 40-årene. Han ble bragt inn til sykehuset i Longyearbyen i livløs tilstand. Gjenoppliving ble forsøkt uten hell, og mannen ble erklært død på sykehuset, opplyser Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN).

To barn er alvolig skadet. Lørdag kveld blir tilstanden til det ene barnet karakterisert som kritisk av Universitetssykehuset i Nord-Norge, ifølge Svalbardposten. Totalt er ni pasienter lagt inn på sykehuset i Longyearbyen.

- Det er snakk om fem voksne og fire barn. Situasjonen for pasientene vurderes fortløpende om disse skal  sendes til sykehus på fastlandet, sier kommunikasjonsrådgiver Per-Christian Johansen ved Universitetssykehuset Nord-Norge.

Flys til Tromsø

Lørdag kveld blir de to alvorlig skadde små barna og en voksen pasient flydd til Tromsø med ambulansefly, opplyser administrerende direktør ved Universitetssykehuset i Nord-Norge, Tor Ingebrigtsen.

– Det jobbes intenst ved UNN Longyearbyen med å behandle de skadde. Vi står klar i Tromsø til å ta imot de tre pasientene som etter planen skal transporteres fortløpende lørdag kveld, sier Ingebrigtsen.

Han sier at tre ambulansefly med operasjons- og intensivbehandlingssystem er sendt til Longyearbyen, og at teamene lørdag ettermiddag jobbet med det hardest skadde barnet.

Sysselmannen har ikke mottatt meldinger om savnete personer etter raset.

Snøskred fra Sukkertoppen

Longyearbyen lokalstyre ba lørdag folk om å melde seg for å hjelpe til.

– Gravemannskap søkes. Alle som kan, bes melde seg til skadestedet med spade, sto det i en melding på lokalstyrets nettsider.

Det er opprettet Evakuert og pårørendesenter (EPS) i Ungdomshuset/Ungdomsklubben. Kullungen barnehage er åpen for dem som har behov for nødvendig barnepass, opplyser lokalstyret.

Letemannskaper fra Tromsø

Alt tilgjengelig mannskap er mobilisert i redningsaksjonen. Det er folk fra Sysselmannen, lokalstyret, Røde Kors, Store Norske og mange frivillige.

Det er opprettet et evakuert- og pårørendesenter i ungdomsklubben i Longyearbyen. Kirken er åpen.

Om lag 100 personer deltar i redningsarbeidet. Også mannskaper fra Røde Kors og Norsk Folkehjelp i Tromsø deltar i arbeidet på Svalbard.

Verste uvær på 30 år

Det har blåst kraftig på Svalbard både fredag og lørdag. Meteorologisk institutt satte i gang økt overvåking av værsituasjon og varslet at det kunne oppgraderes til ekstremvær med vind med orkan styrke. Ifølge Svalbardposten var det det verste uværet på 30 år.

Vinden roet seg imidlertid noe lørdag.