Hele Nybyen i Longyearbyen evakueres, i tillegg til det gamle sykehuset og husrekka som ligger i fjellsiden der raset gikk, opplyser Sysselmannen.

Sysselmannen på Svalbard opplyser i ettermiddag at en mann i 40-årene er bekreftet omkommet etter snøskredet. Mannen var fastboende i Longyearbyen.

To barn er alvorlig skadet i snøskredet i Longyearbyen, opplyser Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN).

– I tillegg er fem voksne lettere skadd, sier pressevakt ved UNN, Marit Einejord, til NRK.

De skadde behandles på Longyearbyen sykehus.

Ti hus rammet

Skredet rammet en rekke av de såkalte spisshusene i Longyearbyen. Skredet har truffet ti hus, opplyser Sysselmannen på Svalbard , som har satt stab.

Det er fortsatt snøskredfare i Longyearbyen, og Sysselmannen har bestemt at husene i den øverste rekka mot fjellsiden evakueres.

– Det er snakk om ni hus, noen av dem med flere boenheter, sier Tone Hertzberg til NTB.

Om lag 100 personer deltar i redningsarbeidet. Rundt 25 personer fra Røde Kors i Troms er på vei til stedet for å bidra med hunder i søket.

Letearbeidet kommer til å ta lang tid, varsler sysselmannsførstebetjent Trond Olsen, som er på stedet.

Ingen skal være savnet

I timene etter skredet fryktet Sysselmannen på Svalbard at flere personer ikke var gjort rede for etter skredet. Frem til klokken 14.50 lørdag meldte Sysselmannen at minst én person ikke var gjort rede. Men nå skriver Sysselmannen på sine Facebooksider at det ikke har per nå mottatt meldinger om savnede personer etter skredet som gikk fra  Sukkertoppen i Longyearbyen.

Knuste hus

Geir Barstein, journalist i Svalbardposten, har vært ute ved skadestedet lørdag formiddag.

- Det er et stort skred som har gått, og det er mange hus som ser skadd ut. Det er jo mørkt her nå, så det er litt vanskelig å si hvor store skadene er. Men det er tydelig at mange av de kjente spisshusene er skadd. Flere hus er flyttet flere meter, og har krasjet inn i andre hus i området, sier Barstein.

Han har ikke oversikt over om noen fortsatt er savnet etter skredet, og beskriver situasjonen som uoversiktlig.

- Det er jo mange som har reist hjem på julefeire. Det er vanskelig for meg å si om det fortsatt kan være mennesker inne i husene som er rammet av dette snøskredet, sier Barstein til adressa.no.

Klatret ut

Eva Grøndal, som bodde i ett av husene som er tatt av skredet, sier til NRK at hun kjente hele huset bevege seg da snømassene kom.

- Hele huset ristet, og jeg holdt meg fast i et hjørne inne i huset. Jeg tenkte at jeg ikke måtte bli sittende fast. Jeg kjente huset flytte på seg. Da jeg skulle klyve ut var hele sidebygget borte. Jeg klarte å komme meg ut ved å klatre over snømassene som lå inne i huset. Da jeg kom ut så jeg andre naboer som også kom klatrende ut av husene sine, forteller Grøndal til NRK.

Hun er nå i sikkerhet hos naboer og er bekymret for hvordan det har gått med de som bodde i de andre husene som er rammet av snøskredet i Longyearbyen.

Sykehus sender forsterkninger

Politiet og brannmannskaper går nå fra hus til hus, og alt av letemannskaper og mange frivillige deltar i arbeidet.

Sysselmannen på Svalbard har satt stab.

Les Sysselmannens meldinger om skredet her

- Jeg kan bekrefte at det har gått et skred i området vi kaller spisshusene. Alt at tilgjengelig mannskap er på stedet, fortalte stabssjef Jon Starheimsæter hos Sysselmannen til NTB like etterpå.

VG skriver at Universitetssykehuset i Nord-Norge sender et fly i ettermiddag med to legeteam på grunn av usikkerheten rundt personer det ennå ikke er gjort rede for etter snøskredet.

Norsk Folkehjelp Tromsø har sendt ni svært erfarne skredmannskap til Svalbard. Norsk Folkehjelp er bedt av hovedredningsentralen om å bistå i arbeidet.

Ber folk komme med spade

Longyearbyen lokalstyre ber folk hjelpe til.

– Gravemannskap søkes. Alle som kan, bes melde seg til skadestedet med spade, heter det i en melding på lokalstyrets nettsider.

Det er opprettet Evakuert og pårørendesenter (EPS) i Ungdomshuset/Ungdomsklubben. Kullungen barnehage er åpen for dem som har behov for nødvendig barnepass, opplyser lokalstyret.

«Det er gått et stort skred i Longyearbyen. Flere hus er tatt. Redningsaksjonen er i gang, Sysselmannen har satt stab, og alle tilgjengelige ressurser er mobilisert», heter det på Sysselmannensnettsider.

Fra Sukkertoppen

Ifølge Svalbardposten har skredet gått fra Sukkertoppen, og det skal dreie seg om ti hus.

Sukkertoppen ligger på østsiden av Longyeardalen, og en stor del av bebyggelsen i ligger i dette området.

– Noen av husene ser ut til å være flyttet fysisk, og det er mye folk på stedet, sier Christopher Engås, som er journalist i avisa. Bilder i avisa viser tydelige skader på flere hus. Engås forteller om oppskakede beboere i området.

Politiet, brannmannskaper og andre hjelpemannskaper er på stedet for å få oversikt.

– Vi leter gjennom hus for å finne folk. Flere er allerede reddet ut, sier Frode Bjørshol, ansatt hos Sysselmannen på Svalbard, til Dagbladet.

Hovedredningssentralen Nord-Norge har ikke fått noen formell henvendelse fra Sysselmannen om bistand.

– Men vi har startet med å kartlegge for eventuelle ressurser som vi kan bistå med ved behov, sier vakthavende redningsleder Kjell Johansen til NTB.

Betydelige snømengder

Statsmeteorolog Jon Smits sier til NRK at det har blåst mye og kommet betydelige mengder nedbør på Svalbard de siste dagene.

- Vinden har løyet noe nå. Skredet har oppstått som følge av den voldsomme vinden. Store snømengder har blåst over Sukkertoppen, og samlet seg opp på lesiden av fjellet som leder ned mot husene som nå er rammet. Det ble samlet opp betydelige mengder snø i lesiden, som så kollapset under vekten og raste ned mot husene, sier Smits til NRK.

Smits kommenterte situasjonen ut fra bilder fra Svalbard i formiddag, og sier det ikke ser ut som om skredet har gått veldig høyt oppe i fjellsiden på Sukkertoppen som er 371 meter høy.

- Av bildene ser det ut som om skredkanten er forholdsvis lang, og det ser ut som om det er store mengder snø som har løsnet og blitt ført ned mot husene nedenfor. Det ser ikke ut som om det er nok snø igjen i dette skredløpet som tyder på at er fare for nye skred akkurat der, sier Smits.

Er du i området? Kontakt oss på webred@adresseavisen.no eller telefon 07200.

– Vi jobber på stedet, og folk blir kjørt på sykehuset, sier sysselmannsførstebetjent Irene Sætermoen Foto: Tipser / NTB scanpix
Foto: Skjermdump/Google Maps
Flere hus er truffet av skred i Longyearbyen. Foto: Tipser / NTB scanpix
Et kraftig uvær raste fredag på Svalbard. Foto: NTB scanpix