I alpinanleggene jobbes det på spreng for å sikre skiforhold, men de kjemper mot værgudene og temperaturene. Drar du til Åre er det rimelig gode muligheter for å få kjørt noen kilometer på snø. Også på Oppdal og i Meråker kan du finne nok snø til å teste skiene.

Her er en oversikt over mulighetene denne helga og i julehelga.

Oppdal

Arnulf Erdal, daglig leder Oppdal skisenter kan fortelle om utfordrende forhold så langt i vinter, men mulighetene er til stede for de som vil ta seg en tur i bakken.

- Vi har jo hatt mildvær her også, men vi har klart å holde Vangslia åpent, slik vil det bli hver dag frem til jul. Vi har produsert kunstsnø, og har hatt minusgrader om natta. Det er gode forhold i bakken, men det blir jo litt blautere over dagene. Etter første juledag tar vi også sikre på å få åpnet opp noen bakker i Stølen, sier Erdal.

I Stølen er det lagt snø i World Cup løypa og Ekerenget til Liautgarden, ca 800 meters lengde samt at barnebakken er ferdiglagt med kunstsnø. Akkurat nå er mellom 3,5 og 4 kilometer nedfart i bakkene på Oppdal åpen for publikum.

På Oppdal har julegjestene begynt å komme, og Erdal kan love at det er brukbare muligheter for å få fart på skiene i de bakkene som er åpne.

På nettsidene til Oppdal skisenter meldes det om mellom 25 og 10 cm snø. 3 av 33 løyper er åpen, og det er drift i 3 av 16 heiser.

- Den siste uken er brukt til  snøproduksjon, og det er muilig å stå på ski både i Pomaløypa, Barnebakken, Midtløypa, samt en litt smalere versjon av Utforløypa. Også terrengparken i Pomaløypa er åpen. Skisenteret tar sikte på å åpne Solheisløypa og Solheisen til julehelga, sier Erdal.

Åre

I alpinanleggene i Åre rapporteres det om 41 cm snø.  38 av 89 bakker er åpne, og det skal være gode forhold i bakkene. 30 av 42 heiser er åpne.

Vassfjellet

I Vassfjellet i Klæbu er det stengt akkurat nå. Snøkanonene går når det er minsugrader, men det er foreløpig vanskelig å si når det er forhold for å åpne anlegget.

Meråker

I Meråker alpinsenter åpnet anlegget lørdag. Akkurat nå er det gode forhold i Meråker for alle som trives i alpinbakkene. Driftssjef Arne Magnus Størseth forteller om gode forhold denne helga, men er bekyret for mildværet som er meldt i julehelga.

- Vi har planer om å holde åpent denne helga, og har satset på full drift i anlegget fra andre juledag og helt til over nyttårshelga. Men med mildværet som er meldt tør jeg ikke garantere noe. Det er ikke mulig å produsere kunstsnø når temperaturene blir så høye, og dersom det kommer mye regn vet jeg ikke hva som vil skje med snøen som ligger i anlegget vårt. Folk kan følge med på Facebook eller på hjememsidene våre. Vi skal gjøre så godt vi kan for at folk skal få stått på ski i julehelga, men vi kjemper mot værgudene,  sier Størseth.

Hallgeir Martin Lundemo i Meråker kan melde om fine forhold for alle som vil gå langrenn, både i skianleggene og i fjellet.

- Vi har klart å bevare snøen. Meråker er stedet mange aktive langrennsløpere nå valfarter til. Forholdene er gode, også for folk som ønsker å gå på tur i fjellet, sier Lundemo.

For de på bortoverski

Daglig leder i Oppdal skisenter, Arnulf Erdal , kan fortelle at det også er muligheter for en juleskitur for de som liker å gå på langrennski på Oppdal.

- Det er fine forhold i Storlidalen, inn til Skarvatnet er det også fint å gå på tur. Dessuten har vi jo langrennsanlegget nede i bygda hvor det er muligheter for å ta seg en tur, sier Erdal.

På nettsidene til Oppdal skisenter meldes det at fra Grøtsetra og Skarvatnet på Oppdal er det oppkjørt løype langs Skarvatnet. I Storlidalen er det ca 7 km løype fra Storli til Tovatna. Her det det fine snøforhold. For de aktive er det 3,5 km fine langrennsløyper å finne i Kåsen skianlegg. Her er det kunstsnø i sålen.

Mulig i fjellet

Per Gunnar Østeraas, ruteansvarlig i Trondhjems turistforening sier det finnes muligheter for de som ønsker en skitur i fjellet også denne jula, selv om forholdene ikke er optimale. Både i Trollheimen, Sylan og i områdene rundt Tydal er det nok snø til å få prøvd skiene.

- Jeg har ikke vært ute i det siste, men rapportene tilsier at det skal være mulig for en skitur for de som er aller ivrigst. Det er ikke enorme mengder snø, men det er mulig å gå på ski flere steder - i alle fall der det er litt flatt. Det er viktig å vite at isen på vannene slett ikke er trygg, og det kan også være vanskelig å krysse store bekker. Flere steder er det ikke is på vannene i det hele tatt. Mitt råd er at folk må holde seg langt unna vann dersom de skal ut på ski i fjellet nå, sier Østeraas.

Krevende i Bymarka

I Bymarka i Trondheim finnes det snø i de øverste områdene, men det skal litt til for å kalle forholdene perfekte. Gry Hauge Binde, daglig leder i Trondhjems skiklubb sier klubben er ute på dugnad for å forsøke å skape skiføre i enkelte områder, men at det er mye is og bløtt flere steder.

- Vi har hatt ut en dugnadsgjeng på 15 personer lørdag. De har klart å lage en sløyfe helt øverst i Henriksåsen hvor det er mulig å gå på ski. Under det rådende forhold er denne løypa fin å bruke. Dette er ikke tiden for de lange turene i Bymarka, men de som lengter etter en tur har i alle fall muligheten nå, takket være vår flotte dugnadsgjeng, sier hun.

- Det er for tidlig å si om det blir skiføre i julehelga, men det skal være mulig å få brukt skiene flere steder i marka. Vi forsøker i alle fall å gjøre så godt vi kan ut fra det som finnes av snø der i dag, sier Binde.

Åpent: Daglig leder i Oppdal skisenter, Arnulf Erdal, har sørget for produksjon av kunstsnø tidligere i vinter. Deler av anlegget er åpent gjennom julehelga.