Linda Bakken fra Tingvoll har bodd i på Svalbard i ti år. I formiddag, da skredet gikk i Longyearbyen, sto hun bare 2-300 meter fra.

Det store skredet tok ett liv og sendte 9 andre personer på sykehus.

Det ble helt mørkt

- Plutselig gikk gatelysene og det ble helt mørkt. Jeg lurte på hvorfor. Ettåringen min og jeg sto og kikket på en snøfres. Hvis det ikke hadde vært for bråket fra den, hadde vi antagelig både sett og hørt skredet, sier Bakken.

Dermed sto hun rett ved, uten å få med seg dramatikken akkurat i det det raste. Hun fortsatte langs veien som går parallellt med det området som nå er rammet. På grunn av store mengder snø i veien etter ekstremværet kvelden og natta før, måtte hun snu og gå en annen vei.

- Jeg snakket med en kjenning, da en dame kom ropende. Hun var opprørt og fortalte om spisshusene som lå hulter til bulter bare rett ovenfor oss.

Husene er skjøvet frem

Flere av de ti husene som ble tatt av skredet ble skjøvet frem og husene fikk hard medfart av snømassene.

- Da vi gikk forbi hushjørnet og kikket oppover, så vi rett opp på skredet. De to første spisshusene jeg så, sto på feil plass, sier Bakken.

Hun kjente spesielt godt den ene familien som bodde i et av de rammede husene. Det er mange barnefamilier som bor i dette området.

- Og nettopp dét gjør det hele enda mer dramatisk.

Folk kom løpende til

Linda Bakken forteller at en annen hun kjenner kom løpende ut av sitt hus.

- I det strømmen gikk og denne kvinnen kjente at huset begynte å bevege seg, sprang hun ut og i sikkerhet. Situasjonen må ha vært meget dramatisk både for barn og voksne, sier hun og er takknemlig for at hun ikke var tettere på situasjonen.

- Vi sto så nært, men ikke i fare for å bli tatt.

Umiddelbart etter det gikk opp for Linda Bakken hva hun var vitne til, tok hun opp telefonen for å ringe hjelpeetatene. Det var det ikke behov for.

- Det kom folk løpende forbi meg. Både Røde Kors, Sysselmannen og andre innbyggere kom løpende med det de hadde av spader og utstyr. Min neste tanke var å ringe de jeg kjenner som bor der. Og jeg fikk selvsagt ingen svar.

Åpner gjerne hjemmet

Resten av dagen har gått med på å trygge familie og venner på fastlandet om at de er i trygghet. Hun har fulgt tett med i nyhetsbildet og på Facebook, hvor det har vært stor aktivitet blant svalbardboere i dag.

- Jeg følte meg veldig maktesløs der jeg sto med barnevogna og et lite barn rett etter at dette hadde skjedd. Det at jeg ikke kunne hjelpe til å grave... Nå er vi forberedt på å ta imot folk til å bo her gjennom jula, dersom de trenger det, sier Bakken, som bor i et skredsikkert hus litt lengre ned mot fjorden.

De hun kjenner, er tatt hånd om og Bakken har oversikt over alle som ble rammet av ulykken.

- Alle som var savnet i skredet, er nå tatt hånd om. En er dessverre omkommet. Nå håper vi inderlig at det går bra med de skadde barna, sier Linda Bakken.

Ti hus ble rammet av snøskredet lørdag formiddag. Foto: Tipser / NTB scanpix
Hjelpemannskaper kom raskt til, mange av dem frivillige med spader og eget utstyr. Foto: Tipser / NTB scanpix
Husene ble skjøvet fremover av snømassene. Foto: NTB scanpix