Titusener kan bo i Norge med både falske og flere identiteter.

Nasjonalt ID-senter har i et nytt pilotprosjekt brukt ansiktsgjennkjenningsteknologi til å skanne personer i Utlendingsdatabasen, der alle som søker visum til Norge registreres. I 106 tilfeller viste bildesøket at én identitet var benyttet av flere ulike personer, eller at én person hadde bodd i Norge under ikke bare én, men flere identiteter, melder NRK.

– Overført på hele databasen, kan det bety at så mange som 27.000 personer som har vært, eller er, i Norge er registrert med flere eller feil identitet, sier Frøy Løvåsdal, prosjektleder og seniorrådgiver i Nasjonalt ID-senter.

Hun mener dette er et samfunnsikkerhetsproblem.

– En person kan være kriminell på én identitet, få studielån på den andre og trygd på den tredje. Det er viktig at vi vet hvem det er som oppholder seg i Norge, sier Løvåsdal.

Seksjonssjef Magne Fladby i Nav opplyser at de utreder 90 saker der de har mistanke om at personen har oppgitt feil identitet til myndighetene.

I fjor politianmeldte direktoratet 18 personer som hadde svindlet til seg til sammen 6 millioner kroner. To av dem hadde svindlet til seg én million kroner hver.

Nasjonalt ID-senter er et ekspertorgan som skal bistå og samarbeide med aktører innen offentlig forvaltning. Senteret ble opprettet i 2009, under Justis- og beredskapsdepartementet.