I jula er det tradisjon for å kose seg litt ekstra, men dersom du gjerne kunne tenke deg å være litt miljøvennlig i høytiden, er det mulig å tenke nøye over hva slags julemiddag du skal sette frem på bordet.

Ifølge Framtiden i våre hender er det nemlig store forskjeller på klimagassutslipp når det kommer til ribbe, kalkun, lutefisk, pinnekjøtt og Pizza Grandiosa. I 2011 svarte 200 000 nordmenn at de spiser Grandiosa på julaften.

Lyst på noe godt i glasset til julematen? Sjekk Norges største juleøltest her (PLUSS)

Pinnekjøtt er klimaversting

Leder Arild Hermstad i Framtiden i våre hender har laget en rangering av julematen og hvilken rett som er mest miljøvennlig.

1. Lutefisk (1 kg lutefisk med tilbehør har et utslipp på 1,5 kg CO₂)

2. Kalkun (1 kg kalkun med tilbehør har et utslipp på 1,8 kg CO₂)

3. Svineribbe (1 kg ribbe med tilbehør har et utslipp på 2,2 kilo CO₂)

4. Grandiosa (1 kg pizza har et utslipp på 3,8 kg CO₂)

5. Pinnekjøtt (1 kg pinnekjøtt med tilbehør har et utslipp på 7,2 CO₂)

- Kutt ned på hverdagskjøtt

Han forteller at dette forutsetter omtrent samme tilbehør til de fire fiske- og kjøttrettene. Det er uansett fisken eller kjøttet som utgjør størstedelen av klimagassutslippet. På pizzaen er det osten og kjøttet som gjør at utslippet blir stort.

- Man kan tillate seg litt bacon på lutefisken, og likevel vil den være mest miljøvennlig, sier han.

Les om Thomas som fikk familien til å feire julaften med nøttestek

Hermstad mener likevel at man skal kunne spise pinnekjøtt og Grandiosa med god samvittighet uansett.

- Festmaten mellom jul og nyttår betyr ikke så mye i klimasammenheng. Det er kjøttkutt i perioden mellom nyttår og jul som er viktig. Hverdagskjøttet er noe vi kan og bør kutte ned på både av miljø- og helsegrunner, understreker han.

Dersom du er glad i diverse fiskeretter til jul, så kan det være lønnsomt for klimaet at du går for sild og røkt makrell. Torsk har høyt utslipp, mens hyse og oppdrettslaks er enda verre for miljøet.

Hvilken ribbe vant blindtesten? Kompetansen i juryen var ubestridelig, og konklusjonen glassklar.

- Bruk mer tilbehør

Man skal selvsagt kose seg med god mat, men god planlegging er nøkkelen for å unngå at mye av julematen forsvinner i søpla, mener Hermstad.

- I jula spiser vi som regel godt, men det blir også mye rester. Unngå å kaste for mye mat, sier han.

Klarer man å kutte ned på kjøttet, har man kommet et godt stykke på veien.

- Man kan for eksempel ha mer tilbehør. Hva med ovnsbakte grønnsaker, sellerimos, stuede jordskokker, gresskarmos, rødkål eller surkål, foreslår Hermstad.

Her kan du lese om bartenderens beste og verste julebordshistorier. Han forteller blant annet om gruppesex på handikaptoalettet.

- Dropp priskrigen på ribbe

Framtiden i våre hender vil at forbrukerne skal bruke penger på kvalitetsmat. Priskrig på ribbe før jul bidrar til en nedvurdering av verdifulle mattradisjoner, mener lederen.

- Dette må matvarekjedene kutte ut. Kjøper du økologisk mat eller mat laget med omtanke og høy kvalitet bidrar du også til at bondens arbeid verdsettes bedre, forklarer Hermstad.

Han tror nordmenn er ganske tradisjonelle i matveien i jula, men håper at flere forsøker seg på en vegetarrett innimellom all fråtsingen.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.

Ribbe er hakket mer miljøvennlig enn Pizza Grandiosa fra Stabburet. Foto: VEGARD EGGEN, Adresseavisen
Pinnekjøtt er julematen som er desidert mest miljøskadelig ifølge utregningene til Framtiden i våre hender. Foto: Kjell A.Olsen, Adresseavisen