Én av fire vil kutte kjøttforbruket

Nesten hver fjerde nordmann sier de vil kutte ned på inntaket av rødt kjøtt. Forsker Bjørg Egelandsdal er bekymret over trenden.

Mindre kjøttforbruk kan føre til mangel på viktige proteinkilder, mener forsker.   Foto: NTB scanpix

Saken oppdateres.

I en spørreundersøkelse Sentio har gjennomført for Nationen , oppgir 23 prosent – nesten én av fire – at de vil spise mindre rødt kjøtt i 2016.

Helsedirektoratet anbefaler nordmenn å begrense inntaket av rødt kjøtt, og spesielt kvinner ser ut til å følge rådet. Blant dem har 29 prosent planer om å spise mindre rødt kjøtt, mens blant menn svarer 17 prosent det samme.

I oktober plasserte Verdens helseorganisasjon (WHO) rødt kjøtt i samme kategori som plantevernmiddelet glyfosat, på grunn av faren for å utvikle tarmkreft.

Likevel er professor Bjørg Egelandsdal ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitetet (NMBU) bekymret over utviklingen når flere nordmenn sier at de vil kutte kjøttforbruket.

- I Norge er konsumet bare litt over anbefalt nivå hos menn, mens for kvinner er konsumet under det som anbefales fra flere faglige hold. Når kvinner spiser mindre rødt kjøtt enn det de burde, er det veldig uheldig at de som er mest påvirket av WHOs advarsler vil redusere inntaket enda mer. Det er fullstendig unødvendig, sier hun til Nationen.

Egelandsdal viser til at rødt kjøtt er en viktig kilde til proteiner, samt mineraler som sink og jern, og flere typer B-vitaminer.

LES KOMMENTAREN: «Burger av hodekål? Ja særlig!»

LES OGSÅ: Syv tips til hvordan du kan spise mer klimavennlig

På forsiden nå