Advarselen kom på Folk och Försvars rikskonferanse i Sverige mandag, der sjefen i Politiets sikkerhetstjeneste var en av innlederne.

– En sterkt økende innvandring, særlig fra muslimske land, kan også medføre andre utfordringer på sikt. Når det kommer et høyt antall asylsøkere til lokalsamfunn, kan dette få uheldige konsekvenser, sa Bjørnland fra talerstolen, ifølge TV 2.

Ekstremistmiljøer

Hun advarte mot økt konfliktnivå, voldshandlinger og fremvekst av høyreekstreme miljøer:

– Man kan ikke ta for gitt at nye befolkningsgrupper automatisk tilpasser seg normer og regler i det norske samfunnet. Nye befolkningsgrupper er heller ikke homogene, og de kan ta med seg etniske eller religiøse motsetninger fra sine hjemland, sa Bjørnland.

– Hvis man på sikt får fremvekst av parallelle samfunn, radikalisering og ekstremistmiljøer, så har vi en utfordring som sikkerhetstjeneste, advarte PST-sjefen.

I Sverige er trusselnivået på nest høyeste nivå. Den svenske Säpo-sjefen sier utfordringene er betydelige.

– De islamistiske miljøene har vokst betydelig de siste fem årene, og spenningen øker mellom de ulike folkegruppene sier Anders Thornberg, sjef for Säkerhetspolisen.

– Alvorlige signaler

Høyres Anders B. Werp, som er nestleder i justiskomiteen, mener advarselen fra Bjørnland bekrefter betydningen av at demokratiske verdier, normer og regler formidles til de som søker asyl og opphold i Norge

– Dette er alvorlige signaler fra landets fremste faginstans. PST-sjefen beskriver en mulig utvikling i retning av økende polarisering i det norske samfunn, mellom ytterliggående religiøse og høyreekstreme miljøer

– PST-sjefens uttalelser bekrefter betydningen av regjeringens satsing på sikkerhet, politi og en streng og rettferdig innvandringspolitikk Regjeringens handlingsplan mot radikalisering og voldelig ekstremisme er et viktig verktøy for å motvirke utviklingen PST-sjefen beskriver, sier Werp.