Gutt (15) erkjenner å stå bak trusler mot skoler i Nordland

Flere skoler måtte stenges i dag. Nå er en person pågrepet for å ha stått bak truslene.

Saken oppdateres.

En gutt (15) er pågrepet og siktet for å ha stått bak truslene mot skolene i Mosjøen. Gutten skal ha erkjent å stå bak trussel mot skoler i Nordland, melder NRK.

Tidligere i dag ble to skoler i Mosjøen stengt etter at det kom frem at det var blitt fremsatt anonyme trusler via appen Jodel.

Kort tid etter ble alle videregående skoler i Mo i Rana også stengt på grunn av lignende meldinger fra mobilappen.

Evakueringen gjaldt Polarsirkelen videregående skoles avdelinger ved Moheia, Kongsvegen og Mjølan, melder Rana Blad.

Ansatte og elever ble evakuert. Ifølge Nordland fylkeskommune er til sammen 1620 elever og 450 ansatte berørt av hendelsene ved de to videregående skolene.

I gang med etterforskning

I en pressemelding opplyser Nordland politidistrikt at politiet i Mosjøen har kommet et godt stykke på vei i etterforskningen og kommer til å starte avhør i saken i løpet av dagen.

Politiet i Mo i Rana har påbegynt tilsvarende etterforskning, i tett samarbeid med kollegaer i Mosjøen.

Videre har politiet tro på at sakene lar seg løse. Politiet oppfordrer de som har hatt befatning med sakene i Mosjøen eller Mo i Rana om å ta kontakt på telefonummer 75112700 snarest mulig.
 

– Vi setter i verk full etterforskning opp mot truslene som er kommet, fortalte operasjonsleder Vegard Vordal i Nordland politidistrikt til avisen Helgelendingen onsdag morgen.

Samtlige elever ved Mosjøen videregående skole avdeling Kippermoen og Kippermoen ungdomsskole ble bedt om å forlate skolebygningene og reise hjem.

Adresseavisen har tidligere skrevet om Jodel, der elever har brukt appen til å spre rykter og sende anonyme meldinger til hverandre.

«Bowling for Kippermoen»

Trusselen ble lagt ut anonymt på appen Jodel i 12-tiden tirsdag ettermiddag. Meldingen lød:

«ikke kom på skolen i morgen Kippermoen. Lærerne skal få svi».

«Hvordan svir det lærerne om drittungene ikke dukker opp? Er vel dere som går glipp av noe, ikke de.»

«skoleskyting?»

«Bowling for Kippermoen»

«ke skjer»

Politiet bekrefter at uttrykket Bowling for Kippermoen refererer til dokumentarfilmen «Bowling for Columbine», en filmatisering av en skolemassakre i USA i 1999 der to elever ved skolen skjøt og drepte tolv medelever og en lærer.

Bes ta kontakt

Politiet på Helgeland ble kjent med trusselen natt til onsdag og varslet deretter skoleledelsen. Politiet rådet skolen til å gjennomføre skoledagen onsdag på vanlig måte, men med politi til stede.

Skoleledelsen valgte likevel å sende elever og ansatte hjem for dagen.

– Politiet i Mosjøen har startet etterforskning i saken, og det jobbes i dag med å finne ut hvem som har lagt ut trusselen. Vi ber om at den eller de som har deltatt i meldingsutvekslingen på Jodel, tar kontakt med oss, sier etterforskningsleder Snorre Bogfjellmo ved Mosjøen politistasjon.

Jodel-trusler

Også tidligere har elever ved norske skoler brukt jodel-appen til å fremsette trusler mot skoler. I november skjedde det tre ganger på to dager mot skoler i Telemark, Vestfold og Akershus.

LES OGSÅ: To norske skoler truet via anonym app.

Forrige uke ble det kjent at det ikke blir tatt ut tiltale mot en 16 år gammel gutt som brukte mobilappen til å fremsette trusler mot Greveskogen skole i Tønsberg. Saken blir isteden håndtert i konfliktrådet.

Reaksjonen er imidlertid gjort betinget, noe som vil si at dersom gutten gjør noe straffbart i løpet av en tidsperiode, så vil saken kunne tas opp igjen

På forsiden nå