Natt til mandag ble seks asylsøkere hentet på asylmottaket på Vikhammer i Malvik og sendt til Finnmark. Blant dem var Ahmed Isam fra Sudan som lørdag sendte brevet til innvandrings- og integreringsministeren og Utlendingsdirektoratet Regionkontor Nord:

«Jeg ønsker å meddele at jeg er under arrest uten å ha brutt noen lov eller gjort noe kriminelt.»

Slik begynner Isam brevet, der han sammenligner Norges regjering med lederne i Sudan.

«Dette minner meg om de mange gangene jeg har blitt arrestert av det undertrykkende sudanske regimet for å drive fredelig aktivisme, for å forsvare mine rettigheter, og for å arbeide for rettene til mennesker som blir utnyttet. Forskjellen er at jeg denne gangen er utsatt for frihetsberøvelse fordi jeg stolte på den norske statens menneskerettsforpliktelser og respekt for menneskeverdet», skriver han videre.

De avviste asylantene ved Ankomstsenter Finnmark som ble pågrepet fredag, løslates. De må imidlertid oppholde seg på senteret fortsatt, opplyser Politiets utlendingsenhet.

Bodde på Vikhammer

I november kom Ahmed Isam til Norge over grensen fra Russland. Han ble sendt til et mottak på Vikhammer i Malvik hvor han ble værende i over to måneder. Natt til mandag 18. januar ble han hentet av politiet og sendt til Kirkenes.

«Neste dag ble jeg intervjuet av politiet, og dagen etter – uten at jeg hadde fått asylsaken min behandlet – kom svaret om at visumet mitt til Russland er gyldig til midten av neste måned», skriver Isam i brevet som er sendt i kopi til ordføreren i Sør-Varanger kommune, Norsk Organisasjon for Asylsøkere, Europa-sjef for FNs høykommissær for flyktninger og et advokatfirma.

«Etter å ha gitt meg beskjed om avgjørelsen, arresterte de meg for å kunne sende meg ut i strid med Norges internasjonale menneskerettighetsforpliktelser: jeg søkte om asyl, noe som er min rett etter FNs flyktningkonvensjon av 1951, og Norge valgte å deportere meg uten å vurdere asylsøknaden min.»

Sultestreiket

I brevet forteller Isam at asylsøkere på mottaket i Kirkenes organiserte sultestreik i protest mot utsendelsene til Russland, men også for å protestere mot forholdene på mottaket.

«Da ble vi forevist et dokument om varetektsfengsling i 72 timer, og vi fikk begrenset tilgang til internett, men vi får fortsatt for lite mat til å mette et voksent menneske.»

Isam mener ministeren og regjeringen er ansvarlige for brudd på FNs menneskerettskonvensjon.

«Jeg oppfordrer deg derfor på det sterkeste til å løslate meg fra varetekt, som jeg ble satt i etter å ha organisert en fredelig demonstrasjon, til å stoppe deportasjonen, og til å la meg søke om asyl i Norge – min menneskerett», avslutter han brevet.

Tre asylsøkerne som har søkt tilflukt i Kirkenes kirke i frykt for å bli tvangsreturnert til Russland, vil ikke bli med til asylmottaket til Vadsø, slik Politiets utlendingsenhet har tilbudt dem.

Nervøs stemning ved mottaket

Fredag kveld opplyste justisdepartementet om at Russland stanser alle asylreturer over Storskog i Finnmark. Årsaken skal være «sikkerhetsmessige grunner». Utenriksminister Børge Brende håper på nærmere begrunnelse i møter med Russland til uken. Norske myndigheter vurderer nå om det er mulig å sende asylsøkerne som har gyldig opphold eller multivisum i Russland ut av Norge med fly.

Ved Vikhammer Motell var stemningen blant asylsøkere som har kommet via Storskog nervøs etter at seks asylsøkere ble hentet og fraktet til Finnmark mandag. Noen frykter de skal bli hentet og sendt ut uten først å ha gjennomført et asylintervju. De seks som ble hentet hadde alle gyldig visum til Russland.

- Alt vi ber om er å få en mulighet til å forklare oss om hvorfor vi vil ha opphold i Norge, sa en asylsøker fra Bangladesh da Adresseavisen besøkte mottaket mandag.

Ask Ebeltoft i Refugees Welcome to the Arctic bekrefter at mange ved mottaket nå er redde for å bli uttransportert. Les saken fra Vikhammer Motell Her (PLUSS).

Les hele brevet her:

Til innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug og Utlendingsdirektoratets Regionkontor Nord

Kopi:Ordfører i Sør-Varanger kommune, Rune RafaelsenNorsk Organisasjon for AsylsøkereSør-Varanger AvisEuropa-sjef for FNs høykommissær for flyktninger, Vincent CochetelAdvokatfirmaet Andersen & Bache-Wiig, ved advokat Halvor Frihagen

Lørdag, 23. januar 2016

Jeg ønsker å meddele at jeg er under arrest uten å ha brutt noen lov eller gjort noe kriminelt. Dette minner meg om de mange gangene jeg har blitt arrestert av det undertrykkende sudanske regimet for å drive fredelig aktivisme, for å forsvare mine rettigheter, og for å arbeide for rettene til mennesker som blir utnyttet. Forskjellen er at jeg denne gangen er utsatt for frihetsberøvelse fordi jeg stolte på den norske statens menneskerettsforpliktelser og respekt for menneskeverdet.

Jeg kom til Norge over grensen mot Russland den 4. november 2015, og bad politiet om å beskytte mine politiske rettigheter og mine borgerretter. Jeg ble fraktet til en leir i Vikhammer i Malvik. Den 18. januar 2016, etter mer enn to måneder venting, kom politiet og hentet meg fra rommet mitt klokken halv fem om morgenen – jeg sov og var i bare undertøyet. De fløy meg til Finnmark ankomstsenter i Kirkenes, hvor jeg kom sammen med mange andre flyktninger, de fleste fra Syria og Afghanistan. Neste dag ble jeg intervjuet av politiet, og dagen etter– uten at jeg hadde fått asylsaken min behandlet – kom svaret om at visumet mitt til Russland er gyldig til midten av neste måned. De tok ikke hensyn til det korrumperte russiske asylsystemet, og heller ikke de tette båndene mellom Russland og Sudan, eller min offentlige kritikk av russiske styresmakter for rollen de spiller i krigshandlingene i Midtøsten. Etter å ha gitt meg beskjed om avgjørelsen, arresterte de meg for å kunne sende meg ut i strid med Norges internasjonale menneskerettighetsforpliktelser: jeg søkte om asyl, noe som er min rett etter FNs flyktningekonvensjon av 1951, og Norge valgte å deportere meg uten å vurdere asylsøknaden min.

I leiren i Kirkenes organiserte vi en protest og sultestreik for å bedre forholdene under interneringen, for å få vite hvor lenge vi ville bli holdt der, og for å protestere mot utsendelsene. Da ble vi forevist et dokument om varetektsfengsling i 72 timer, og vi fikk begrenset tilgang til internett, men vi får fortsatt for lite mat til å mette et voksent menneske.

Du, og regjeringen du er en del av, er ansvarlige for disse bruddene på FNs menneskerettskonvensjon (se f.eks. «Norway criticised over deportation of asylum seekers to Russia» offentliggjort i The Guardian 19. januar i år). Jeg oppfordrer deg derfor på det sterkeste til å løslate meg fra varetekt, som jeg ble satt i etter å ha organisert en fredelig demonstrasjon, til å stoppe deportasjonen, og til å la meg søke om asyl i Norge – min menneskerett.

Med vennlig hilsenAhmed Isam

Mandag formiddag var det nervøs stemning blant asylsøkerne på akuttmottaket i Vikhammer etter at politiet hentet seks asylsøkere natt til mandag. Bildet viser en mann fra Pakistan(tv) og en fra Bangladesh(t.h), som ønsker å være anonyme, i mottakets tv-stue. Det eneste de ønsker seg er å forklare seg om hvorfor de ønsker opphold i Norge. Foto: Glen Musk, Adresseavisen