Vet du hvor du skal levere medisin utgått på dato?

Ny kampanje skal gjøre folk mer bevisst på farene ved å ikke rydde medisinskapet.

Apotek 1 Gråtenmoen i Skien har fått inn en medisin med utløpsdato 05.03.1965.   Foto: Apotek 1 Gråtenmoen

Saken oppdateres.

De tre siste årene har Giftinformasjonen fått mer enn 20 000 henvendelser om uhell og forveksling med medisiner.

- Giftinformasjonen får i gjennomsnitt 10 henvendelser hver dag fra foreldre som frykter at barna har fått i seg medisiner de ikke skal. De færreste av oss har medisinskap som står trygt plassert. I stedet ligger Paracet-pakken slengt på badet, mens gamle medisiner ligger i kjøkkenskuffen, sier direktør ved Legemiddelverket,Audun Hågå, i en pressemelding.

LES MER (PLUSS): 212 000 flere nordmenn får medisiner mot høyt kolesterol

- Kan skade miljøet

En fersk undersøkelse utført av Opinion viser at hele 40 prosent sjeldent eller aldri rydder i medisinene sine. Kun halvparten returnerer medisinene til apoteket, mens 30 prosent ikke vet hvordan de bør kvitte seg med gamle og ubrukte medisiner.

Akkurat nå pågår en nasjonal legemiddelkampanje som heter «Rydd skapet». Dersom man har orden i medisinskapet unngår man å ta feil medisiner eller medisiner som er utgått på dato.

- Ta ansvar for at gamle medisiner ikke havner i naturen og gjør skade på miljøet, returner disse til oss, sier sykehusapoteker i Trondheim, Martin Grotnes, i en pressemelding.

LES MER: Apotekene tomme for livsviktige medisiner

- Ikke skyll i do

Det er gratis å levere gamle medisiner til apotek. Bruker du en medisin som har gått ut på dato eller som er oppbevart feil, risikerer du at medisinen ikke virker som den skal eller at du får flere eller nye bivirkninger.

- Medisiner består av biologisk aktive stoffer som påvirker levende organismer. Derfor skal de ikke kastes i søpla, vasken eller skylles ned i toalettet. Dessverre er det mange som likevel gjør dette. Under halvparten av oss tar med medisinene til apoteket, det tallet vil vi ha opp, sier Hågå.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

«Rydd skapet»-kampanjen er et samarbeid mellom Legemiddelverket, Apotekforeningen, Legemiddelindustrien (LMI) og Norsk Vann 
    
      (Foto: ntb scanpix)

«Rydd skapet»-kampanjen er et samarbeid mellom Legemiddelverket, Apotekforeningen, Legemiddelindustrien (LMI) og Norsk Vann  Foto: ntb scanpix

Ryddetips
 • Fjern det du ikke trenger, medisiner du ikkehusker hvem tilhører eller hva brukes mot, og medisiner som har gått ut på dato.
 • Sørg for at medisinene du beholder er i originalemballasjen, utenfor barns rekkevidde og oppbevares tørt og i romtemperatur (noen medisiner skal oppbevares i kjøleskap, sjekk pakningsvedlegget/emballasjen).
 • Returner medisinene du vil kvitte deg med på apoteket. Fjern etiketter med navn om du ønsker det. Papiremballasje trenger du ikke å levere inn, den kan du heller kildesortere.
På forsiden nå