Nå ber Valen flyktningopposisjonen i Arbeiderpartiet bytte parti.

De rødgrønnes lillebror, SV, gjorde fredag ettermiddag alvor av trusselen av å bryte ute av det rødgrønne fellesskapet.

- Det betyr at vi ikke går til valg på et konkret samarbeid med Ap og Sp i 2017, men for gjennomslag på våre saker. Graden av gjennomslag vil avgjøre hva slags samarbeid vi ender med; om vi går inn i en regjering, om vi går inn på en samarbeidsavtale eller ender som et rent opposisjonsparti, sier partiets nyvalgte nestleder og stortingsrepresentant for Sør-Trøndelag SV, Snorre Valen.

Hør Adresseavisens flunkende ferske podcast OmAdressert denne uken - her snakker politisk redaktør Tone Sofie Aglen om Arbeiderpartiet og flyktningekrisen.

Provosert av flyktningpolitikk

Valen gir likevel to løfter:

- SV garanterer for at et regjeringsskifte og at vi vil hjelpe Jonas til å bli statsminister. Alt er bedre enn dagens regjering. Vi lover også at det skal være er sakene, ikke posisjonene SV vil kjempe for, sier Valen.

Han fastslår at beslutningen om å bryte det rødgrønne samarbeidet er et strategisk valg for å få bedre gjennomslag på flere felter, men at «beslutningen er aktualisert av flyktningsituasjonen».

Peker på Giske

SVs nestleder fra Trondheim gir Arbeiderpartiets nestleder fra Trondheim en sentral rolle i situasjonen som har oppstått.

- Det er partiet som stemmer for Frps politikk og pakker, men det gjør et stort inntrykk at Giske er så tydelig i sin støtte til Listhaug, sier Valen.

Valen mener Giske har et stort ansvar for det dårlige samarbeidsklimaet.

- Trond Giske og ledelsen i Ap opptrer ødeleggende for entusiasmen rundt et samarbeid i 2017. De skaper stor konflikt innad i venstresiden og i arbeiderbevegelsen - og de skaper et brudd med det som har vært en lang norsk humanitær tradisjon, sier Valen.

Det kan virke som om velgerne heller ikke er imponert over Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre om dagen. Det tyder denne meningsmålingen på.

Støttespillere

Valen sier det er et paradoks at Arbeiderpartiet på den ene siden hevder at de er bekymret for at FN kritiserer norsk flyktningpolitikk, mens partiet samtidig støtter den samme politikken som FN kritiserer Norge for.

- I stortingssalen stemmer de for Frps løsninger, som plasserer oss på kant med folkeretten, sier Valen

Han lister opp:

* «Ap endret utlendingslovgivningen slik at Norge kan sende folk til Russland, uten at vi vet om de får en asylbehandling der. I verste fall at kan dette innebære at Norge sender tilbake til krig eller forfølgelse».

* «Ap har vedtatt en rekke forslag som svekker integrering – og varslet støtt til alle forslagene som Listhaug har lagt frem, minus to».

* «Ap vedtok i fjor høst ønsket om å reforhandle de internasjonale konvensjonene. Dette har Frp stått alene om i alle år, nå står Ap der sammen med de, og plasserer Norge i selskap med Russland, Ungarn og Storbritannia».

Regjeringens asylsinnstramminger fikk blandet mottagelse - men Ap var ganske positive.

- Skift parti

Også mange i Arbeiderpartiet har tatt til motmæle mot partiets linjevalg i flyktningpolitikken. Nå oppfordrer SVs nestleder Aps indre opposisjon til å vurdere partistøtten sin.

- Min oppfordring til de i Ap som kjenner på frustrasjonen er å gi ledelsen kraftige signaler,  det virker ikke som om partiledelsen har all verden respekt for landsmøtet sitt. Men det er også slik at det finnes bedre steder å ta kampen for en solidarisk flyktningpolitikk, sier Valen

Ap ser til sentrum

Arbeiderpartiets nestleder Trond Giske tar den harde kritikken fra SV med stor ro – og fastslår at det er «fornuftig» og «like greit» at SV nå vil stå alene.

- Jeg synes det er et naturlig valg, også fra SVs side. Vi har sagt det samme selv. Vi har en åpen dør til alle som vil jobbe i vår retning, til Venstre og KrF.  Og jobber for et bredere samarbeid inn mot neste valg. I storbyer som Trondheim og Bergen, og i flere fylker, samarbeider vi allerede bredt. Jeg tror det er mange som er nysgjerrige på hva vi kan få til av storkoalisjon på riksplan, sier Giske.

- Står for våre valg

Kritikken fra egne rekker og fra SV mot Arbeiderpartiets linje i flyktningpolitikken tar også Giske med stor ro.

- Vi har bred støtte for vår linje i partiet. Vi har stått for en streng innvandringspolitikken når det har vært nødvendig, og det må vi vedkjenne oss. SV har regjert med oss i åtte år. Da det kom 2500 enslige mindreårige asylsøkere i 2009, strammet vi inne. SV satt med oss videre i regjering, sier Giske.

Gjensidig lettelse

Adresseavisens politiske redaktør Tone Sofie Aglen konstaterer at SV ikke har klart å reise seg etter regjeringsdeltakelsen.

- Det har ligget i kortene lenge at SV må kutte båndene til Arbeiderpartiet. Asylpolitikken har framskyndet det behovet. Ap prøver å høres ut som SV, men har i realiteten en asylpolitikk som er svært lik Frp. Det kan ikke SV leve med. Paradokset er at lettelsen er gjensidig. For Ap er det viktig å ha ryggen fri til å beile til KrF og ev. Venstre. Ap-strategene innser at veien tilbake til regjeringskontorene sannsynligvis går gjennom sentrum, sier Aglen.

SVs nyvalgte nestleder Snorre Valen er ikke nådig med partiets gamle regjeringspartner Ap. Foto: TERJE SVAAN