– Sykdommen smitter til mennesker ved myggstikk. Myggtypene som kan føre viruset videre, finnes ikke i Norge. Det er derfor ikke grunn til bekymring for spredning her i landet, slår Folkehelseinstituttet (FHI) fast.

Mistanke

Verdens helseorganisasjon er bekymret over at mange barn nå fødes med fosterskaden mikrokefali i land der det nå er utbrudd av zikafeber, men tør ikke fastslå med sikkerhet at det er en sammenheng.

– En årsakssammenheng mellom zikainfeksjon og fødselsskader eller nevrologiske syndromer er ikke sikkert klarlagt ennå, men det er sterk mistanke om en sammenheng, konstaterer FHI.

Seksuelt overførbar?

Helsemyndighetene i Dallas i Texas hevdet tirsdag å ha påvist ett tilfelle der zikaviruset er overført gjennom seksuell omgang.

Andre har tidligere antydet muligheten for at viruset kan være seksuelt overførbart, men dette har Folkehelseinstituttet foreløpig ikke advart mot.

Advarer gravide

FHI nøyer seg derfor med å advare gravide mot å reise til områder der det pågår utbrudd av zikafeber.

Gravide som likevel reiser til slike områder, bes på forhånd om å rådføre seg med lege og å være spesielt nøye med myggbeskyttelse. De bes også om å informere lege eller jordmor når de kommer hjem.