Kjøttmeisene blir færre

Kjøttmeisen og flere andre meisearter blir færre, viser helgens hagefugltelling.

Offer for klimaendringer? Aldri er det registrert færre kjøttmeiser under hagefugltellingen. 

Saken oppdateres.

I alle år har kjøttmeisen dominert i antall på fuglebrettene, og det gjør den denne vinteren også. Men samtidig er de suksessivt blitt færre de de siste årene. Aldri er det registrert færre kjøttmeiser i nordmenns hager.

Mens det under hagefugltellingen i 2008 ble registrert elleve kjøttmeiser per fôringsplass, ble det i år bare sett sju.

LES OGSÅ: Uvanlig få trekkfugler

LES OGSÅ: Krisesommer for flere fuglearter

- Kan ha sammenheng med klimaendringene

- Nedgangen er bekymringsfull, selv om kjøttmeisene fortsatt er tallrike, sier organisasjonskonsulent Morten Ree i Norsk Ornitologisk forening (NOF)

Også andre meisearter, som granmeis, løvmeis og svartmeis, har en lignende utvikling,

- Årsaken er vanskelig å fastslå, men det kan ha sammenheng med klimaendringene, sier Ree.

Generelt få fugler

Sist helg var hovedhelg for årets hagefugltelling, men etternølere kan gjøre sine registreringer på fuglevennen.no helt til og med kommende søndag.

I landet som helhet er det til nå registrert i alt 25 2743 individer fordelt på 160 arter. Registreringene er kommet fra hele 5015 hager, og NOF regner med at i overkant av 10 000 personer har vært involvert i tellingen så langt.

I Sør-Trøndelag er det kommet rapporter fra 344 hager som har registrert 19508 individ og 81 arter. I Nord-Trøndelag ble det rapportert 15174 individ og 62 arter fra 261 hager.

NOF konkluderer med at dette er få fugler. I løpet av de ni årene hagefugltellingen har vært arrangert, har det aldri blitt registrert færre fugler enn i 2016.

LES OGSÅ: Denne fuglen har ikke vært sett på hundre år

Våren 2015 var ødeleggende

NOF mener dette først og fremst har sammenheng med den dårlige hekkesesongen for meisene i 2015.

- Våren 2015 kom sent og var uvanlig våt og kald, med stor mangel på larver og innsekter som fuglene er avhengige av for å kunne fore opp ungene, sier Ree.

- Men det har ikke bare vært nedgang i antall meiser, men for også mange andre arter, sier Ree.

Også uværet over store deler av landet denne helgen har virket inn. Fuglene har gått i skjul og holdt seg vekke fra fôringsplassene.

Sjeldne hagebesøk i Trøndelag

Men noen arter har vist seg i hopetall. Grønnsisiken har hatt sitt beste år og blitt registrert på 23 prosent av foringsplassene i et antall på over titusen. Og grønnfinken har kommet seg igjen etter noen år med sjukdom.

I Trøndelag har et par hageeiere også hatt temmelig uvanlige besøk. En hage har hatt besøk av en tretåspett, og en annen av hvitryggspett.

På forsiden nå