Siden 2008 har 33-åringen som kaller seg «Corleone» på nettet unndratt seg tre norske politietterforskninger. Tirsdag 2. februar ble nordmannen pågrepet, et helt annet sted enn hvor han har oppholdt seg de siste årene. Nå sitter «Corleone» i thailandsk varetekt mens han venter på å bli deportert. Ved flytrappa på norsk jord vil 33-åringen bli møtt av etterforskere fra Sør-Trøndelag. For første gang siden 2006 får norsk politi mulighet til å pågripe og avhøre mannen som er siktet for svært grove dopingforbrytelser.

- Han er siktet for innførsel av 34 kg dopingråstoff. Vi vet også at han har innført mye legemidler, sier politiadvokat Erlend Hjulstad Nilsen ved Trøndelag politidistrikt.

Les «Jakten på Corleone» her (krever innlogging)

Sistemann i storsak

I åtte år har 33-åringen vært kjent under aliaset hentet fra mafiafamilien i Gudfaren-filmene. Som «Corleone» skal han ha forsynt en organisert kriminell gruppe i Trondheim med voldsomme mengder råstoff som trønderne omdannet til tabletter i to garasjer i byen. Pillene ble deretter solgt fra nettforum til kunder over hele Norge. Trønderne ble idømt norgeshistoriens strengeste dopingdommer i Operasjon Gilde. Samtidig satt «Corleone» trygt plassert i Thailand. Operasjon Gilde ble Europas største dopingetterforskning og over 100 personer ble siktet i kjempesaken. 33 år gamle «Corleone» er sistemann på politiets liste. Siden sommeren 2014 har politiet i Trondheim vært ute etter å få pågrepet mannen.

- Det har vært en lang prosess. «Corleone» er sistemann, og det var en lettelse å få det på plass slik at vi nå får stilt ham spørsmål, sier John Torger Konstad, som er politiets etterforskningsleder.

21. desember i fjor kunne Adresseavisen fortelle historien om jakten på «Corleone». Allerede i 2008 var dopingetterforskere i hælene på «Corleone» da et lager for doping ble avslørt i Østfold. I 2011 avdekket politiet i Agder en dopingfabrikk i et bolighus i Kristiansand. Tre menn tilsto at de hadde oppført fabrikken på vegne av «Corleone» og mottatt dopingråstoff fra ham. Ingen av gangene fikk etterforskerne tak i den antatte hovedpersonen. Ved å oppholde seg i Thailand, uten å svare på henvendelser fra Norge har «Corleone» sluppet unna mens håndlangere, kunder og hjelpere har blitt dømt en etter en.

Først tirsdag 2. februar 2016 var det slutt. 33-åringen ble stoppet av immigrasjonspolitiet i Thailand i en dokumentkontroll i ferieparadiset Krabi. Krabi ligger 600 kilometer sør for badebyen Hua Hin som har vært «Corleones» base siden 2008.

- Det var litt uklare omstendigheter, men han har blitt pågrepet mens han var på reise sammen med en kvinne, sier Konstad.

Pass var nøkkelen

Bilder Adresseavisen har fått tilgang til viser hvordan en thailandsk tjenestemann registrerer «Corleones» personalia inn i politiets systemer. På disken ligger det et norsk pass. Passet var nøkkelen for å få «Corleone» hjem til Norge for retteføring. I fjor høst varslet norsk politi «Corleone» om at passet hans ville bli kjent ugyldig. Da lokalt politi sjekket mannes reisedokumenter i forrige uke gikk det opp for dem at han i realiteten var papirløs. Dermed ble han pågrepet. Politiets fremgangsmåte gjør at han vil bli deportert fra Thailand i løpet av kort tid.

Da jakten på «Corleone» ble publisert hadde ikke 33-åringen vært i kontakt med sin forsvarer fra en av de gamle sakene han var siktet i. Nå er sørlandsadvokaten Nils Anders Grønås «Corleones» forsvarer.

- Jeg er kjent med at han er pågrepet, men har ikke fått snakket med ham. Jeg har forsøkt å komme i kontakt med ham, men har ikke oppnådd kontakt, sier Grønås.

«Corleone» svarte ikke på Adresseavisens henvendelser før jul, men blokkerte aktivt forespørsler sendt via Facebook. Hans forsvarer vet ikke hvordan «Corleone» stiller seg til den alvorlige siktelsen fra Trondheim.

- Det er en omfattende sak, og jeg har ikke fått satt meg inn sakens detaljer. Når han kommer til Norge, vil vi sammen gå gjennom den. Vi må derfor komme tilbake til hvordan han stiller seg til siktelsen, sier Grønås.

Vil varetektsfengsle

Når «Corleone» setter føttene på norsk jord, vil han bli pågrepet. Det blir berammet et fengslingsmøtet i Sør-Trøndelag tingrett, ifølge politiadvokat Erlend Hjulstad Nilsen.

- Han vil bli begjært varetektsfengslet på grunn av unndragelsesfaren, som vi mener er åpenbar, sier Nilsen.

«Corleones» forsvarer opplyser at han ikke er kjent med om klienten vil be om å bli løslatt. Trøndelag politidistrikt håper at saken mot «Corleone» vil komme for retten innen utgangen av året. Ifølge politiadvokat Erlend Hjulstad Nilsen kan det bli aktuelt å be tingretten om å holde «Corleone» varetektsfengslet helt frem til hovedforhandlingen, igjen for å hindre at mannen skal forsvinne. Forholdene som «Corleone» er siktet for har en strafferamme på seks år i fengsel.

«Corleone» skal ha blitt pågrepet etter en dokumentkontroll. Foto: POLITIET
Saken «Jakten på Corleone» ble publisert på adressa.no 21. desember. Foto: FAKSIMILE
«Corleone» oppholdt seg i badebyen Hua Hin i flere år. 2. februar 2016 ble han pågrepet nesten 600 kilometer lengre sør, i Krabi. Deretter ble han fraktet til Bangkok, hvor han sitter varetektsfengslet. Foto: ADRESSEAVISEN GRAFIKK / MARIT BARDAL
Etterforskningsleder John Torger Konstad opplyser at politiet i Trondheim har en rekke spørsmål de ønsker å stille til «Corleone». Foto: MORTEN ANTONSEN
Ifølge politiadvokat Erlend Hjulstad Nilsen vil «Corleone» bli pågrepet av norsk politi når han lander på Gardermoen. Foto: OLE MARTIN WOLD
Sørlandsadvokaten Nils Anders Grønås er «Corleones» forsvarer. Han sier at han ikke enda har fått snakket med klienten sin. Foto: Schrøder, Tor Erik, NTB scanpix