Karianne Tung (Ap) stilte spørsmål ved strafferammen for doping i Stortinget tirsdag.

Tirsdag, samme dag som Adresseavisen brakte nyheten om at det som skal være den siste bakmannen fra Europas største dopingsak var pågrepet i Thailand, ble straffenivået for doping diskutert i Stortinget.

For en tilnærmet tom stortingssal stilte arbeiderpartipolitikeren Karianne Tung fra Sør-Trøndelag spørsmål med «Corleone»-saken som eksempel på et tilfelle hvor de angivelige forbrytelsene er av et omfang som vil kunne sprenge dagens strafferammer.

- Tar paragrafene tilstrekkelig høyde for alvorlighetsgraden? Jeg mener det er prinsipielt viktig at så grove forbrytelser kan føre til fengsel i mer enn seks år, sa Tung.

Viktig tema

Justisminister Anders Anundsen (Frp) takket Tung for å ha stilt spørsmål rundt det statsråden betegnet som et viktig tema.

- Dette påvirker mange enkeltskjebner, og familiene til mange. Derfor er denne diskusjonen viktig.

Anundsen mente imidlertid at straffenivået er høyt nok. Grov dopingkriminalitet kan straffes med inntil seks års fengsel. I den hittil mest alvorlige saken, mot fire trønderske hovedmenn i Operasjon Gilde, ble også den såkalte «mafiaparagrafen» brukt. Den dobler strafferammen.

- Vi har ikke kunnskapen i dag for å utvide strafferammen vesentlig. Men jeg har ikke noe problem med å se at man må følge utviklingen nøye, sa Anundsen.

I diskusjonen som fulgte i stortingssalen fikk Tung støtte fra Jenny Klinge (Sp).

- Jeg mener at det er mulig å se på et høyere straffenivå som vil kunne være avskrekkende, sa hun.

Karianne Tung uttrykte skuffelse over at justisministeren ikke var villig til å se på strafferammen for dopingforbrytelser, eller vurdere en ny bestemmelse i loven for spesielt grove tilfeller, slik statsadvokat Unni Sandøy har foreslått i Adresseavisen tidligere. Tung var ikke enig i Anundsens anførsel om at «mafiaparagrafen» kan bidra til riktig straffenivå i dopingsaker.

- Jeg mener det av samfunnsmessige hensyn er synd at påtalemyndigheten må være avhengig av at andre paragrafer tilfeldigvis skal slå inn for at antatte bakmenn skal få en straff som tilsvarer alvorlighetsgraden, sa Tung etter debatten.

Vil bli fengslet

Mannen (33) som i hovedsak skal ha forsynt de trønderske hovedmennene med råstoff til dopingmidlene som ble produsert i garasjer i Trondheim, ble nylig pågrepet i Thailand. «Corleone», som han kalte seg på nettet, har unndratt seg flere dopingetterforskninger og har dukket opp i flere norske dopingsaker.

LES JAKTEN PÅ «CORLEONE» HER(krever innlogging)

33-åringen er ventet til Norge snart hvor han vil bli pågrepet og fremstilt for varetektsfengsling i Sør-Trøndelag tingrett. «Corleones» forsvarer, advokat Nils Anders Grønås, sa mandag at han ikke hadde fått snakket med klienten.

- Det er en omfattende sak. Vi må derfor komme tilbake til hvordan han stiller seg til siktelsen.

Adresseavisens papirutgave tirsdag 9. februar. Foto: FAKSIMILE
Saken «Jakten på Corleone» ble publisert på adressa.no 21. desember. Foto: FAKSIMILE