Politiets fellesforbund:

Vil ha svar på hva som gjorde at Fostervold trakk søknaden

Leder i Politiets Fellesforbund, Sigve Bolstad, vil ha svar på hva som gjorde at Marit Fostervold trakk søknaden om å bli beredskapsdirektør i Politidirektoratet.

Politiets Fellesforbund vil vite hva det var som tok vekk Marit Fostervolds motivasjon for å søke beredskapsdirektør-stillingen.   Foto: Kristine Lindebø

Saken oppdateres.

Fredag ble det kjent at Knut Smedsrud er tilsatt som ny avdelingsdirektør for beredskap og krisehåndtering i Politidirektoratet (POD).  Visepolitimesteren i Trøndelag politidistrikt, Marit Fostervold (45), var blant de tre siste toppkandidatene til stillingen.

Torsdag skrev politiforbundets fagblad, Politiforum, at Marit Fostervold trakk søknaden sin allerede for en uke siden, og noen dager etter at hun hadde vært til intervju om stillingen. I følge Politiforum skal hun ha trukket søknaden etter en telefon fra POD.

- Marit Fostervold var topp motivert for å søke, hun har aldri gitt uttrykk for noe annet. Men noe har tatt vekk hennes motivasjon. Hvorfor gikk hun plutselig fra A til Å? Hvis det stemmer at hun ble kontaktet av POD, og innholdet i samtalen var av en slik karakter at hennes motivasjon ble borte, må vi finne ut hva som er skjedd, sier politiforbundsleder Sigve Bosltad til Adresseavisen.

LES OGSÅ: Fostervold søker toppjobb

LES OGSPÅ: - Uhørt at POD har oppført seg slik at hun har trukket søknaden

POD: «Medfører ikke riktighet»

Sent torsdag kveld ble det lagt ut en melding på Twitter der HR-direktør Karin Aslaksen i POD skrev at «Vi kjenner oss overhodet ikke igjen i det bildet som tegnes av denne prosessen i Politiforum. Vi har fulgt vanlige prosedyrer. Kandidaten har selv valgt å trekke søknaden».

Dagen etter, fredag ettermiddag, offentliggjorde POD på sine egne hjemmesider en melding der det heter «Det medfører ikke riktighet at POD ba henne (Fostervold) trekke søknaden.»

- Sterk kandidat

Sigve Bolstad mener at spørsmålet om hva som fikk Fostervold til å trekke seg likevel fortsatt henger i lufta, og trenger svar.

- Dette gjør noe med tilliten til systemet og prosessen med å få på plass toppleder i norsk politi. Det er et generelt ønske i politiet om flere kvinnelige toppledere. Også i POD er dette uttalt. Marit Fostervold er visepolitimester i Trøndelag, og et anerkjent og godt navn i ledelsen i norsk politi, som bør benyttes. Hun var en sterk kandidat, og med henne var det en mulighet til få en kvinne i topplederstilling, sier Bolstad.

Han presiserer at han med dette ikke uttaler seg om Knut Smedsrud som fikk jobben.

- Men hvis det som har kommet fram om ansettelsesprosessen er riktig, er det sterkt kritikkverdig, sier Bolstad.

- Ville vært tjent med Fostervold

- Marit Fostervold har åpenbare kvaliteter som jeg tror norsk politi ville vært tjent i en stilling som beredskapsdirektør. Hun ville gjort en kjempejobb, sier Ove Sem, tidligere kollega og sjef for Fostervold.

Sem understreker at han ikke kjenner de andre kandidatene, men er likevel forbauset over at Fostervold ikke nådde til topps og fikk beredskapsdirektørstillingen.

Sem var fra 2002–2010 stasjonssjef ved Sentrum politistasjon i Trondheim. Fostervold har vært underordnet Sem i ulike stillinger.

LES OGSÅ: - Selvsagt kan jeg uttale meg i verdispørsmål

- Ville utgjort en forskjell

- Hun er en leder som er sterk på både strategisk og operativt nivå.  Hun er meget bevisst politiets samfunnsrolle og kjenner godt strategisk arbeid i et politidistrikt, sier Sem og viser til at hun blant annet har vært lensmann i Klæbu, politistasjonssjef på Heimdal og konstituert politimester.

- Det er ikke lenge siden hun ledet politiinnsats i gata, og dette sett i sammenheng med hennes erfaring fra strategisk nivå og hennes personlige egenskaper, ville utgjort en forskjell i forhold til dagens direktører i POD, sier Sem.

- Det er trist at hun trakk søknaden, sier Sem som reagerer på at det skjedde så kort tid som en uke før ansettelsen av Smedsrud var et faktum. 

Da Sem selv i sin tid søkte politimesterstillingen i Møre og Romsdal, ble han dagen etter ansettelsen kontaktet av politidirektøren med forklaring på hvorfor han ikke ble førstevalget.

- Ikke klokere av PODs svar

- Det er en normal og fin måte å gi slike tilbakemeldinger på, sier Sem.

HR-direktør Karin Aslaksens melding om at vanlige prosedyrer er fulgt, føler Sem seg ikke klokere av.

- Slik saken står nå, er det åpenbart at mange i politiet vil være forundret og ikke klokere av svarene POD-ledelsen har gitt, sier Sem.

Marit Fostervold svarte fredag kveld ikke på Adresseavisens henvendelser.

Kraftsalve fra Oslo politiforening

Også Oslo politiforening reagerer på ansettelsesprosessen undt beredskapsdirektør-stillingen.

Til NRK uttaler Kristin Aga, leder i Oslo politiforening, at hennes medlemmer ikke lenger har tillit til den øverste ledelsen i politiet.

– Det er sjokkerende, men jeg er langt fra overrasket. Det er nok et eksempel på det vi opplever som skinnprosesser, kameraderi og et gubbevelde på toppen, sier Aga til NRK.

- Hvis det som har kommet fram om ansettelsesprosessen er riktig, er det sterkt kritikkverdig, sier leder i Politiets Fellesforbund Sigve Bolstad. 
    
      (Foto: Politiets fellesforbund)

- Hvis det som har kommet fram om ansettelsesprosessen er riktig, er det sterkt kritikkverdig, sier leder i Politiets Fellesforbund Sigve Bolstad.  Foto: Politiets fellesforbund

- Marit Fostervold ville utgjort en forskjell i forhold til dagens direktører i POD, sier Ove Sem, tidligere sjef ved Sentrum politistasjon og sjef for Fostervold. 
    
      (Foto: Rune Petter Ness)

- Marit Fostervold ville utgjort en forskjell i forhold til dagens direktører i POD, sier Ove Sem, tidligere sjef ved Sentrum politistasjon og sjef for Fostervold.  Foto: Rune Petter Ness

På forsiden nå