Ifølge Dagsavisen ligger det an til at partiene utenfor regjering vil samle seg til et flertall for å trygge NRKs økonomi etter at kanalen har måttet kutte et hundretall stillinger de siste årene.

I tillegg erfarer avisen at flertallet vil be regjeringen begynne arbeidet med en omlegging av NRK-lisensen når ekspertutvalgets anbefalinger er klare. I så fall kan finansieringen av statskanalen bli endret før valget i 2017.

Torsdag skal kulturkomiteen avgi sin innstilling til meldingen som omhandler framtida for NRK og for den kommersielle allmennkringkasteren TV 2.

TV 2 holder på å forhandle om en ny avtale med staten, og i den forbindelse har kanalen sagt at både nyhetsproduksjonen og plasseringen av hovedkontoret i Bergen kan stå i fare dersom ikke staten kommer opp med bedre vilkår.

Forrige uke ble det klart at Stortinget kan ende opp med å tilby økonomisk støtte for at TV 2 skal fortsette med daglige nyhetssendinger.

Vil vente på utvalg

Arbeiderpartiets Arild Grande forteller at Ap er opptatt av å sikre en løsning for NRK og en løsning som sikrer en allmennkringkasting i Bergen, som TV 2 er i dag.

Høyres Kårstein Løvaas sier Høyre ikke vil være med på noe flertall som går inn for å vedta statsstøtte til TV 2 eller gjøre endringer i dagens NRK-lisensordning før et regjeringsoppnevnt ekspertutvalg kommer med sine anbefalinger til sommeren.

Senterpartiet mener på sin side at finansieringsutvalget bruker for lang tid.

– At ting nå tar for lang tid, medfører usikkerhet for NRK som medieaktør. Det er derfor på tide at Stortinget sender noen klare signaler om at dette arbeidet haster. NRK fortjener at man raskt avklarer finansieringen og dermed forutsigbarheten og aktiviteten i hele landet, sier parlamentarisk leder Marit Arnstad i en epost til NTB.

Åpner for TV 2-støtte

Hun sier Sp er opptatt av å sikre NRKS tilstedeværelse i hele landet og beskytte dagens struktur med distriktskontor.

– Senterpartiet vil gjøre det vi kan nå for å sikre en langsiktig og god finansiering av NRK. Vi har ikke skrotet dagens ordning med lisens, men er åpne for en annen langsiktig finansiering av NRK, sier Arnstad.

Arnstad utelukker heller ikke statlig støtte også til TV 2.

– Vi er åpne for en statlig finansiering av TV 2 for å opprettholde Nyhetskanalen og tilstedeværelsen i Bergen. TV 2 er en viktig nyhetsformidler og konkurrent til NRK, avslutter Arnstad.

P4-sjef Trygve Rønningen har varslet at dersom TV 2 ender med å få statsstøtte, vil han kreve at P4 også få det.

– Hvis myndighetene nå sier at de skal støtte opp om kommersiell allmennkringkasting på TV, så må det åpenbart også gjelde på radio, sier Rønningen til Dagens Næringsliv.