Det sier Sigve Bolstad, leder for Politiets fellesforbund til Adresseavisen, etter å ha lest Marit Fostervolds versjon av telefonsamtalen mellom henne og Politidirektoratet (POD). Etter disse to samtalene valgte hun å trekke søknaden som beredskapsdirektør i POD (Pluss).

- Tidligere har jeg sagt til dere at det var merkelig at Marit gikk fra A til Å da hun trakk søknaden. Jeg er ikke beroliget av det jeg har lest, sier Bolstad tirsdag kveld.

- Det første jeg tenker er at det må settes inn aktive grep for å rydde opp og gjenopprette tilliten. De grepene må være av en slik karakter at ansatte i etaten og også samfunnet opplever det troverdig, sier Bolstad.

- Avhengig av tillit

Bolstad representerer rundt 16 000 ansatte i politisektoren, både politi, sivile og ledere.

- Hva slags grep tenker du på?

- Nå har tillitsvalgte på grunnplan vært ute og sagt at det ikke er stor tillit til ledelsen i POD. Det er klart Fostervold-saken har vært med på å svekke denne. I den tiden vi  er inne i nå, kan vi ikke ha en svekket toppledelse. Vi skal blant annet gjennom en kjempestor reform. Da er vi avhengig av høy tillit blant de som skal gjennomføre den.

- Har du diskutert denne konkrete saken med politidirektør Humlegård?

- Jeg har ikke konkret diskutert denne saken. Men det er en dialog der, og det kommer garantert til å bli en samtale om dette. Når det gjelder Marit Fostervold, er det etter vår vurdering begått urett mot henne. Det er viktig at denne uretten blir tatt tak i. Så skal jeg la det være opp til andre å vurdere hva de eventuelt skal gjøre.

I helgen sa Kristin Aga, leder av Oslo politiforening, at det vakte oppsikt i politikretser da Fostervold trakk søknaden sin.

- Hvis prosessen med ansettelse av beredskapsdirektør i Politidirektoratet ikke har vært ryddig, må justisministeren inn, og «enkelte» byttes ut, sa Aga til Adresseavisen.

Les også: Vil ha svar på hvorfor Fostervold trakk søknaden

- Ikke godkjent

Bolstad mener POD-ledelsen nå må ta «tilstrekkelig aktive grep».

- Hvis det blir tatt aktive grep som oppfattes som tilstrekkelig, da er alt mulig. Men de grepene må være av tilstrekkelig kvalitet.

Sigve Bolstad understreker at han ikke betviler Knut Smedsruds kompetanse. Smedsrud ble fredag ansatt som beredskapsdirektør.

- Det eneste han har gjort er å søke en stilling. Dette er ikke kritikk mot han, men det er synd at han må begynne i en ny stilling med alt dette støyet som et bakteppe. Denne situasjonen har ikke vært håndtert på en god nok måte, sier Bolstad.

- Hva gjør dere i Politiets fellesforbund i forbindelse med denne saken?

- Vi er selvfølgelig rede til å ha en videre dialog med ledelsen i POD. Vi skal gå inn og gjøre vårt. Vi skal intensivere oppfølgningen av arbeidet med kultur og holdninger, som også ble påpekt i Gjørv-kommisjonens rapport.  Det mangler en tillit til ledelsen på grunnplanet. Det har vært formidlet til POD tidligere. Nå kommer den opp på nytt, med stor bredde. Den er det viktig at man tar på alvor. Vi skal være åpne og ærlige med dem.

- Er det snakk om en ukultur her?

- Det vi har sett nå er ikke bra. Det er ikke godkjent, sier FP-lederen.

Bakgrunn: Visepolitimester Marit Fostervold søker toppjobb

PODs HR-direktør Karin Aslaksen sa følgende etter å ha lest Fostervolds gjengivelse av samtalen med henne:

- Jeg forstår nå, slik hun er gjengitt her, at Marit Fostervold har oppfattet samtalene på en annen måte enn meg – det er jeg lei for, og det var ikke min intensjon. Vi hadde ingen interesse av at hun skulle trekke søknaden, sa Aslaksen.

Marit Fostervold søkte som beredskapsdirektør i POD, men trakk søknaden etter en samtale med direktoratet. Foto: Kim Nygård, Adresseavisen