LESVOS/OSLO: Mange hundre flyktninger og immigranter køer seg opp for å slippe om bord i den svære fergen i havnebyen Mytilini. De kom seg over havet fra Tyrkia og gjennom registreringen. Nå har de fått 30 dager fritt opphold i Hellas. Om to timer vil fergen ta alle til fastlandet og reisen videre inn i Europa kan starte:

- Her har jeg båtbillettene til Pireus. Og her til bussen, men bare til grensen. Til reisen videre, er det denne jeg trenger, sier den syriske unggutten Mohamad (19), og klapper på telefonen sin.

Den har fått nytt sim-kort til 15 euro, med en spesialtilpasset flyktningpakke: 3 gigabyte internasjonal data, 10 minutter internasjonal samtale og 60 timer nasjonal samtale innen Helles.

For det er i Hellas det må ringes. I telefonen har Mohamad det han kaller «reisekontakter». De har han fått i Tyrkia, men han vil ikke vise frem numrene. Det er for farlig, mener han.

Nytt grensepoliti vil utfordre

Titusenvis av menneskesmuglere

Europol har registret 40.000 personer involvert i menneskesmugling. I Norge er det registrert en rekke personer med bakgrunn fra Polen, Pakistan og Syria, og som er deltakere i de kriminelle nettverkene, ifølge den ferske rapporten Migrantsmugling i EU.

Denne uken lanserte Europol også det nye initiativet European Migrant Smuggling Centre. Senteret skal bistå medlemslandene i å angripe smuglernettverkene. Europol anslår at menneskesmuglingen i 2015 har gitt nettverkene en inntekt på mellom 3 og 6 milliarder euro, eller mellom 28,5 og 57 milliarder kroner.

Menneskesmugling er "det raskest voksende kriminelle markedet I Europa og andre regioner. Trenden ventes å fortsette i 2016", står det i Europol-rapporten. De anslår også at omsetningen i nettverkene kan bli doblet eller tredoblet i 2016.

Europol hevder at 90 prosent av alle flyktninger, som tar seg over Middelhavet og videre nordover i Europa, har kjøpt tjenester av smuglernettverkene.

Nettverkene gir, ifølge Europol, råd om stengte grenser og innstramminger i regelverket for flyktninger.

Adresseavisen på Lesvos: Nå er det barna som fyller båtene

Forsvarer norsk grensekontroll

Statsminister Erna Solberg er ikke i tvil om at Norges midlertidig grensekontroll, som ble innført før jul, har virket:

- Nå har vi få ankomster. Det skyldes kontrollen.

- Schengen-regelverket fordrer at grensekontrollen skal være proporsjonal med trusselen mot indre ordne og sikkerhet. Hvorfor opprettholdes da grensekontrollen når det kommer rundt 65 asylsøkere i uken?

- Proporsjonalitet er å måle ankomsten opp mot situasjonen vi hadde før vi fikk indre grensekontroll.

- Du mener det er riktig å beholde kontrollen?

- Jeg forsvarer det og mener det er riktig. Vi har kontroll fordi systemet ikke fungerer, og vi formidler med dette til EU at de må få orden på Schengen.

110 000 flyktninger over Middelhavet så langt i år

EU avventer

EU-kommisjonen har ingen planer om å be Norge om å avslutte grensekontrollen nå. En kilde i kommisjonen skriver i en e-post at de "følger situasjonen nøye", men at norske myndigheter, for øyeblikket, ikke vil bli bedt om å komme med utfyllende informasjon."

Kilden understreker samtidig at Norge på et senere tidspunkt selvfølgelig kan bli bedt om å forklare omstendighetene rundt og komme med informasjon om grensekontrollen.

Erna Solberg mener det viktigste EU kan gjøre er å få på plass det medlemslandene alt har vedtatt, særlig fordelingen av flyktninger som befinner seg i Hellas og Italia. EU besluttet i fjor å flytte 160.000 flyktninger til EUs øvrige medlemsland. Hittil er bare 526 flyktninger flyttet på, ifølge Den Internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM). 18 av 31 land har sagt ja til å ta imot totalt 4582 flyktninger – bare 2,9 prosent av behovet.

Vil fjerne flyktinger fra Makedonia-grense

Farlig for Europa

- Dette gjør at den europeiske solidariteten sprekker. Vi ser at noen stater bare melder seg ut av store og vesentlige utfordringer og sier; «det er ikke mitt problem», sier Solberg.

- Hvor farlig er det?

- Det er farlig. Problemet er at solidariteten ikke fungerer, i den kanskje viktigste saken for mange europeiske land. Det forsurer klimaet, også på andre områder. For alle oss som er opptatt av internasjonalt samarbeid, har vi en farlig, vanskelig og vond situasjon.

Svenske hunder – danske katter

Samtidig ser hun tegn på at samarbeidet i Norden kan bli bedre. Sverige og Danmark har vært som hund og katt i saker om flyktninger.

- Jeg har sittet mellom svenske og danske statsråder og som virkelig har vært uenige og sinte på hverandre, men nå er vi i Norden enige om å samordne oss mer om det som skal skje. Det er en forståelse for vår felles skjebne. Vi ser at grensekontroll i et land, fører til problemer i et annet.

- Du tror altså på en felles nordisk holdning, slik at Norden opptrer samlet?

- I alle fall for håndtering av grensekontroll. Vi har jo nå, for første gang siden 1960-tallet, grensekontroll mellom to nordiske land – Sverige og Danmark, og på danskebåten til Norge. Vi har først og fremst diskutert hvordan vi kan forhindre grensekontroll mellom nordiske land. Og at vi bør samordne fjerning av grensekontroll, at det gjøres samtidig med andre EU-land.

- Dere tenker ikke på Nordens ytre grenser?

- Nei, den situasjonen håper jeg vi ikke kommer i, sier Erna Solberg.

Fikk vinterpris på flukten

På havna i Mytilini har mørket senket seg og det er oppbrudd. Barna blir samlet inn og den sparsomme bagasjen blir ordnet.

En eldre familiefar surrer en stor bunt penger ut av meter på meter med tynn matfilm. Det er tid for å gå om bord.

Mohamad og fetterne fikk «vinterpris» for plassen i gummibåter over fra Tyrkia; 650 dollar. Nå er de spente på fortsettelsen. Ryktene om den stengte grensen ved Makedonia går. Nye nummer og kontakter skifter eiere.

- Kanskje vi kan få vinterpris på bussene nordover, undrer han – litt uvitende om at prøvelsene bare så vidt har begynt for deres lange reise.

Kollega Åge Winge fulgte flyktningeruten nordover. Les reportasjen hans om Jenta med den gule genseren her.

Forsvarer: Det er grensekontrollen i Norden og Norge som har ført til et dramatisk fall i asylankomstene, mener statsminister Erna Solberg Sist uke kom det 61 asylsøkere til Norge Foto: Aleksander Andersen, Aftenposten