«Fantastisk», «Helt genialt! Slapp lang kø og sparte meg for masse tid i en ellers så travel hverdag! På under ett kvarter hadde jeg resept» og «1000 takk for effektiv behandling!».

Dette er noen av tilbakemeldingene som Norges første nettbaserte legevakt har fått på sin Facebook-side. Nettlegevakt.no ble lansert i mai i 2015 og var de første som kunne tilby behandling for urinveisinfeksjon på nett.

Skrevet ut 1400 e-resepter

Gründerne og fastlegene Thomas Bergqvist, Kjetil Dokka og Magnus Kåre Skjeggedal Andersen ønsker å forenkle hverdagen for pasientene, samtidig som de også vil gjøre køa på legevaktene og legekontorene mindre.

- Vi jobber som vanlig fastleger på dagtid, samtidig som vi også har en del vakter på legevakta. Vi vet hva slags plager som er de mest vanlige, sier Bergqvist til Adresseavisen.

I første omgang tilbyr Nettlegevakt.no behandling av urinveisinfeksjoner hos kvinner. Man fyller ut et skjema på nettsiden, og så blir forespørselen behandlet av en lege. Man blir enten godkjent eller avvist. Man får svar innen 30 minutter.

- Vi har godkjent 1400 pasienter siden vi startet i mai i fjor. Men vi har også sagt nei til rundt 1000 personer. Blir man godkjent kan man hente ut medisin på et hvilket som helst apotek med e-resept, sier han.

Bergqvist forteller at de har hatt god dialog med fagmyndigheter for å kunne tilby en faglig trygg helsetjeneste, samtidig som pasientsikkerheten ivaretas.

- Vi skriver for eksempel kun ut smalspektret antibiotika til urinveisinfeksjonene, forklarer han.

Kan være farlig

Pasienter som blir avvist, blir henvist til fastlege eller legevakt. Legene får kun behandle kvinner mellom 16 og 55 år. Kvinner over og under denne alderen kan ha kompliserende faktorer som øker faren for feilbehandling.

- Er det mulig å misbruke systemet?

- Folk kan alltid snakke usant, men kundene våre har ikke så mye annet å hente enn behandling. Dette er ikke noe man kan misbruke for eksempel. Den som har hatt urinveisinfeksjon vet hvor prekært det kan være, sier Bergqvist.

Dersom man ikke behandler urinveisinfeksjonen, kan man få nyrebekkenbetennelse. Det kan være farlig.

- Sparer tid og penger

Tilbudet er landsdekkende, selv om de tre legene holder til i Arendal-området. Bergqvist forteller at det er flest kunder fra Oslo, Bergen og Trondheim.

- Det er veldig praktisk for kunden å slippe å gå til fastlege eller legevakt. Man trenger ikke være borte fra jobben. Det er veldig tidsbesparende. Dessuten kan det også være billigere, forklarer fastlegen.

Det koster 199 kroner å få tilsendt e-resept. Skal du innom ei legevakt på kveldstid, blir det dyrere.

- Noen synes det kan virke litt for enkelt, men det er rundt ti kontrollspørsmål som blant annet handler om symptomer. Har man for eksempel feber, vil man bli avvist fordi da kan det være noe annet bakenforliggende som folk må få behandling for, forklarer han.

Hvert år er det rundt 100 000 legekonsultasjoner som omhandler urinveisinfeksjon ifølge gründerne. Ifølge en forskningsrapport fra 1983 er urinveisinfeksjon den nest største diagnosegruppen hos kvinner. Det er med andre ord et stort marked for de tre fastlegene.

- Dette er foreløpig et hobbyprosjekt hvor målsettingen er å hjelpe flere pasienter, sier Bergqvist.

Glatte veier ga legevakta pasienter på løpende bånd. Det kom inn et titalls personer med bruddskader.

Vil diagnostisere mer på nett

Etter hvert håper legene at de kan utvide tjenesten til å gjelde flere diagnoser.

- Vi vil ha 110 prosent dekning for alt vi gjør. Vi skal ikke bli oppfattet som useriøse, understreker Bergqvist.

De tre legene understreker at kostnadene er knyttet direkte til utgiftene i firmaet.

- Vi skal ikke bli rike av dette. Vi skal gjøre det enklere for pasienten og for våre kolleger. Man frigjør ressurser på ordinær legevakt til mer alvorlige diagnoser, sier Bergqvist.

Firmaet har ikke brukt ei krone på markedsføring, men håper at jungeltelegrafen skal føre til at kundene strømmer inn.

- Sakte, men sikkert, så har vi merket at vi har fått flere kunder. Dette er helt i starten av noe som med sikkerhet vil komme mer av i fremtiden. Det vi gjør nå, vil være vanlig om noen år. Vi er stolte av at vi var de første som begynte med dette, sier Bergqvist.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

Siden oppstarten i mai i 2014 har over 1400 kunder brukt Nettlegevakt.no. Målet er å hjelpe flere pasienter med trygg og sikker behandling. Foto: skjermdump nettlegevakt.no
Ved å svare på flere kontrollspørsmål, sikrer legene at kunden faktisk trenger antibiotika for urinveisinfeksjon. Foto: skjermdump nettlegevakt.no