Retten ble satt klokken 9 i den provisoriske rettssalen i gymsalen i Skien fengsel.

Breivik hadde på seg en svart dress og gullfarget slips. Han hadde kortbarbert hode, men ellers var det ingen åpenbare endringer i utseendet siden rettssaken mot ham i 2012, bortsett fra at han er blitt tynnere.

- Vil ha stor betydning

Dommer Helen Andenæs Sekulic gikk gjennom tidsskjemaet for dagen. Hun oppsummerte også hva som er sakens kjerne.

- Spørsmålet er om saksøker har vært og er utsatt for menneskerettsbrudd ved Ila forvaringsanstalt og senere ved Skien fengsel. Saksøker hevder menneskerettighetene er krenket i hele perioden han er fengslet, fra pågripelsestidspunktet til nå, sa dommeren i innledningen.

Klokken 9.15 var det Breiviks advokat Øystein Storrvik som startet med sitt innledningsforedrag. Det er satt av tid til klokka 11.

- Vi har ingen som helst tanke om at myndighetene har planer om å prøveløslate Breivik. Han vil tilbringe hele sitt liv i fengsel, under forhold som de han soner i dag. Det er et viktig bakteppe. Det betyr at denne saken vil ha stor betydning for hans liv i fengsel, sa Storrvik.

- For mange nakenransakelser

Han avviste at Breivik ønsket å komme tilbake i offentlighetens lys, og understreket at saken dreier seg innholdet i hans soning.

- Vi mener det er konkrete perioder med nedverdigende behandling. Det er da overdreven bruk av nakenransakelser og overdreven bruk av håndjern. Vi mener Norge har et utilfredsstillende isolasjonssystem i forhold til menneskerettighetene, fortsatte Storrvik.

- Det blir i realiteten et fengsel i et fengsel, sa han.

Advokaten understreket også at Breivik aldri er registrert med noen regelbrudd i fengselet.

Fikk besøk av mor i 2013

Etter en ti minutter lang pause fortsatte Storrvik sin innledning. Han viste til den kjente saken til Ramirez «Sjakalen» Sanches mot Frankrike.

- Han hadde 1500 besøk og disse skjedde uten bruk av glassvegg.

Breivik har ikke hatt besøk av andre enn profesjonelle aktører siden 2013.

Moren var på besøk like før hun døde av kreft. Da fikk hun og sønnen noen minutter sammen uten glassvegg.

Kvinner gjorde nakenransakelser

På slutten av innledningen kom Storrvik inn på antallet nakenundersøkelser. Breivik har selv fortalt at han er utsatt for minst 800 nakenundersøkelser. Han må ta av sg alle klær og må sette seg på huk slik at rektum-området kan undersøkes.

Det har også vært et tyvetalls ganger hvor dette har vært gjennomført av kvinnelige fengselsansatte, fordi menn ikke har vært tilgjengelig.

LES MER (PLUSS): - Vi lever i et demokrati og derfor skal han få klage

- Særdeles brutal måte

Advokat Marius Emberland fra Regjeringsadvokaten slapp til orde med sitt innledningsforedrag klokken 11.05. Han startet med å si at saksøker tok livet av 77 mennesker på en særdeles brutal måte.

- De fleste av ofrene var barn og unge voksne. Breivik voldte enorme skader. Statsapparatet ble rammet på en måte vi ikke har sett maken til, sa Emberland.

Ifølge regjeringsadvokaten har ikke Breivik vist noe tegn til anger og at han har uttalt at hans kamp skal fortsette fra fengselet.

- Han har vist at han er i stand til å planlegge svært spektakulære angrep uten å bli oppdaget. Han er svært metodisk og kan opptre fordekt. Breivik er kort og godt en svært farlig mann, og det er årsaken til soningsregimet, uttalte Emberland.

Medfange truet Breivik

Andre innsatte har sagt at de «skal ta» Breivik dersom han flyttes til en annen avdeling i fengselet.

På et tidspunkt var det en medfange som klarte å komme seg inn til døren til rommet der Breivik oppholdt seg. Han fikk kommunisert med massemorderen og sa at han ville drepe ham hadde det ikke vært for døren.

- Du er en barnemorder og fordi jeg elsker landet mitt, svarte medfangen, gjenfortalte Emberland.

- Hadde telefonkontakt med venninne

Advokat Adele Matheson Mestad tok over etter Emberland og fortsatte regjeringsadvokatens innledningsforedrag.

- Breivik har ikke vært ilagt noe besøksforbud. Han har mottatt besøk. I tre tilfeller er det nedlagt forbud mot besøk, og det skyldtes da bakgrunnen til disse personene, sa hun.

Breivik hadde telefonkontakt med en venninne én gang i uken.

- Denne kontakten ble avsluttet etter Breiviks eget ønske, sa Mestad.

600 brev stanset

Statens advokater avviser Anders Behring Breiviks påstand om at det foreligger et brevforbud. Av 4000 brev inn og ut av fengselet ble rundt 15 prosent stanset, ifølge advokat Adele Matheson Mestad.

I stor grad dreide dette seg om brev til og fra perifere personer, ifølge Mestad. Hun mener at kontrollen med brevene gir et godt bilde av saksøkers utvikling og tankegods gjennom tiden han har sonet, hva hans planer er og hva han tenker.

Rundt 600 brev er stanset, ifølge advokaten.

Ba Breivik droppe nazihilsen

Etter at Mestad var ferdig med sitt innledningsforedrag, var det dommer Helen Andenæs Sekulic sin tur til å si noen siste ord.

- Breivik, jeg ville satt pris på om du resten av disse dagene lar være å komme med slik hilsen som du gjorde innledningsvis, sa hun.

Breivik svarte dommeren:

- Dette er en norrøn hilsen som dine forfedre brukte for 1000 år siden.

Dommer Helen Andenæs Sekulic ba Breivik om å ikke gjøre hilsen de neste dagene i retten. Foto: ntb scanpix
Øystein Storrvik argumenterte for at soningen til Breivik i realiteten ble et fengsel i et fengsel. Foto: NTB SCANPIX
Regjeringsadvokaten Marius Emberland kalte Breivik en svært farlig mann. Foto: ntb scanpix
Anders Behring Breivik gjorde en ny hilsen da han kom inn i rettssalen i Skien fengsel tirsdag. Foto: ntb scanpix
Terroristen gjorde en hilsen som lignet på en høyreekstrem hilsen idet han kom inn i gymsalen. Foto: tone sofie aglen
I overføringssalen i Oslo tinghus gjør norsk og internasjonal media seg klare for å følge rettssaken i Skien. Foto: CAMILLA KILNES
Marius Emberland fra Regjeringsadvokatene (t.h.) og Øystein Storrvik, Breiviks advokat, hilser på hverandre før rettssakens første dag.