Breivik mot staten:

Breivik gjorde nazihilsen da han kom inn i rettslokalet

Anders Behring Breivik gjorde en ny «nazihilsen» da han kom inn i rettssalen i Skien fengsel tirsdag.

Massedrapsmannen ønsket å markere seg og gjorde en spesiell hilsen med høyre hånd før retten ble satt i Skien fengsel.   Foto: ntb scanpix

Saken oppdateres.

Hilsenen var ikke den samme som Breivik utførte en rekke ganger under 22. juli-saken for fire år siden, men en ny armbevegelse, som til forveksling ligner på nazihilsenen som ble brukt av Hitler og hans tilhengere.

LES MER (PLUSS): - Vi lever i et demokrati og derfor skal han få klage

LES LEDEREN (PLUSS): En smertefull, men nødvendig rettssak

Breivik henvendte seg til pressen og hevet høyre arm og rettet en vannrett hånd mot journalistene.

Terroristen hadde på seg en svart dress og gullfarget slips. Han hadde kortbarbert hode, men ellers var det ingen åpenbare endringer i utseendet siden rettssaken mot ham i 2012, bortsett fra at han er blitt tynnere.

LES OGSÅ: - Jeg har ikke ofret denne saken en tanke

Han smilte mot pressekorpset etter å ha fengselsbetjentene hadde tatt av ham håndjernene.

37-åringen oppførte seg svært rolig i starten av rettssaken, og snakket litt med sin advokat Øystein Storrvik. Han så seg en del rundt på tilhørerne i gymsalen.

 Anders Behring Breivik (37) mener menneskerettighetene er krenket i hele perioden som er gått siden han ble pågrepet 22. juli for fem år siden og fram til i dag.

Forholdene Breivik har sittet i varetekt under og senere under soning av dommen på 21 års forvaring har vært «umenneskelig og nedverdigende» i hele perioden, hevder han. Breivik hevder blant annet utstrakt nakenkontroll er spesielt nedverdigende.

Det kom fram da tingrettsdommer Helen Andenæs Sekulic gjennomgikk partenes hovedanførsler under rettssaken som startet i Skien tirsdag.

På forsiden nå