Derfor vil Utøya-overlevende følge rettssaken til Breivik

Erik Kursetgjerde sier det er åpenbart at rettssaken blir tøff for mange, men mener man kan ikke forkaste hele rettsystemet av den grunn.

22 år gamle Erik Kursetgjerde fra Møre og Romsdal vil være til stede så lenge det er behov for ham i Oslo tinghus for saken til Breivik i Skien fengsel blir sendt i en overføringssal.   Foto: KRISTIN SVORTE

Saken oppdateres.

Erik Kursetgjerde (22) fra Sykkylven var inne i hovedbygningen da han hørte de første skuddene på Utøya. Han flyktet til vannet og la på svøm. Han ble etter hvert plukket opp av en av de private båtene. Han ble vitne til at mange av AUF-ungdommene ble skutt.

LES MER: Her er tolv spørsmål og svar om Breivik-rettssaken

Stort engasjement

Nå studerer han statsvitenskap i Tromsø, er fylkespolitiker for Arbeiderpartiet i Møre og Romsdal og sitter i styret til Den nasjonale støttegruppen etter 22. juli-hendelsene.

- Det blir mye, men det går ganske bra. Å være engasjert har vært min måte å takle hendelsen på, sier han.

Tirsdag benker han seg ned i en overføringssal i Oslo tinghus for å følge saken til terrordømte Anders Behring Breivik (37). Terroristen har saksøkt staten for brudd på menneskerettighetene, og mener han soner under kritikkverdige forhold.

LES MER (PLUSS): - Jeg kommer meg et skritt videre ved å følge saken

- Stort informasjonsbehov

Kursetgjerde forteller at han tok vervet i Støttegruppen fordi han så at mange AUF-ungdommer slet med hverdagen.

- Flere undersøkelser viser at etterlatte sliter med å komme seg ut i arbeid, og overlevende sliter med å fullføre studieløp. Jeg er her i dag fordi det er et informasjonsbehov blant medlemmene. De vil ha informasjon på en mer nøytral måte enn det denne rettssaken vil få i riksmedia, sier han.

Den nasjonale støttegruppen har understreket at de ikke er en part i saken, og at de kun er til stede som observatører.

- Jeg var engasjert av Sunnmørsposten til å skrive om rettssaken i 2012, så jeg har en viss erfaring med å skrive referat. Man man må finne en måte som ikke blir for vinklet. Det kan oppleves som et hån for de etterlatte at media skriver om trivielle ting som hvilken spillkonsoll terroristen ønsket seg. Mange vil skjerme seg for sånne tabloide oppslag.

Utøya-overlevende Maria Olsen (21) og Emma A. Christensen (21) orker ikke bruke energi på det som skjer i Skien fengsel. De tror Breivik taper rettssaken. (krever innlogging)

- Forstår hatet og sinnet

22-åringen skulle følge rettssaken i gymsalen i Skien fengsel, men valgte til slutt å være i Oslo. Han vet ikke om han følge saken alle de fire dagene som er satt av til den.

- Denne sivile rettssaken handler om én ting: nemlig respekt for verdier. Fra starten ble man enige om at det ikke skulle være noe hat eller nag, og man skulle ikke glemme rettsprinsippene bare for å ta mannen. Vi er et åpent demokrati med et fritt rettsvesen, og man må holde på likemannsprinsippet uansett. Men at det smerter enkelte, det forstår jeg godt. De som har mistet sine kjære føler at nok er nok. Jeg skjønner frustrasjonen, sinnet og hatet, sier han.

LES OGSÅ: Gymsalen i Skien fengsel blir Norges sikreste rettssal

- Stoler på retten

Flere av de berørte vil skru av telefoner og ta seg fri en uke, og Kursetgjerde har full forståelse for at enkelte ikke vil forholde seg til saken i det hele tatt. Han er ikke redd for at Breivik skal få bruke rettssaken som mikronstativ.

- Jeg setter min lit til at retten griper inn hvis han forsøker å spre propaganda, sier han.

Det finnes en risiko for at saken til Breivik havner helt til Den europeiske menneskerettsdomstol i Strasbourg, noe Kursetgjerde tror er Breiviks ultimate mål.

- Da vil han få et stort internasjonalt publikum, sier han.

LES OGSÅ: Støttegruppen ber pårørende unngå Breivik-rettssaken

- Risiko å få medfanger

Det mest optimale utfallet av saken er at Breivik får marginalt bedre soningsforhold mener Kursetgjerde.

- Da ville ikke saken gått noe videre. Det er åpenbart at denne rettssaken blir tøff for mange, men vi kan ikke forkaste hele vårt rettsystem basert på det. Men Breivik ønsker nok ikke å omgås medfanger. Han vet det er en stor risiko, da barnemordere og terrorister har en lav status i de kriminelle miljøene.

- Hva med din egen reaksjon? Har du tenkt noe over hvordan det blir å følge rettssaken?

- Jeg har sett og hørt det meste som kan komme fra den kanten. Ingenting sjokkerer meg lenger. Jeg har fått såpass distanse at jeg ikke tar skade av å være i rettssalen. Det er åpenbart at mange sliter, og hvis jeg kan sørge for at én persons hverdag blir bedre, så er det verdt det, sier Kursetgjerde.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

Den nasjonale støttegruppen har på rettssakens første dag fire medlemmer til stede. Lisbeth Kristine Røyneland og Erik Kursetgjerde snakker sammen før retten blir satt.  
        
            (Foto: kristin svorte)

Den nasjonale støttegruppen har på rettssakens første dag fire medlemmer til stede. Lisbeth Kristine Røyneland og Erik Kursetgjerde snakker sammen før retten blir satt.   Foto: kristin svorte

På forsiden nå