Adresseavisen i Skien:

- Gjensynet med terroristen vil åpne mange sår

Politisk redaktør Tone Sofie Aglen kommenterer sitt første møte med terroristen i gymsalen i Skien fengsel.

Terroristen hadde håndjern da han ble ført inn i rettssalen. Adresseavisens politiske redaktør synes ikke han hadde forandret seg så mye.   Foto: ntb scanpix

Saken oppdateres.

For første gang på nærmere fire år skal terrordømte Anders Behring Breivik (37) møte offentligheten.

Han har saksøkt staten fordi han mener soningsforholdene hans bryter menneskerettighetene.

Politisk redaktør Tone Sofie Aglen i Adresseavisen sitter på første rad i gymsalen som har blitt gjort om til rettslokale.

- Hvordan var det å se ham igjen?

- Det er gått snart fire år siden 22. juli-rettsaken. Mange hadde ventet at han var veldig forandret, men bortsett fra det glattbarberte hodet var han overraskende lik slik vi husker ham. Gjensynet med terroristen vil åpne mange sår.

- Hvilket inntrykk fikk du av ham og hvordan oppførte han seg i starten av rettssaken?

- Alle var spent på om han gjorde sin spesielle nazihilsen. Det gjorde han straks han fikk av håndjernet. Han ser mye ned i bordet, blar i papirer og småsnakker med advokatene sine. Innimellom ser han alvorlig rundt i lokalet, sier Aglen.

- Har han forandret seg?

- Utseendemessig er det vanskelig å se at han er spesielt forandret eller skadet av soningsforholdene, som denne saken handler om. Det vet vi sannsynligvis mer om når han får redegjøre for saken sin onsdag.

På grunn av sikkerheten og av praktiske hensyn har Oslo tingrett avgjort at rettssaken Breivik har anlagt mot staten, skal foregå i Skien fengsel, hvor han sitter fengslet på særlig høyt sikkerhetsnivå.

- La du merke til hva slags sikkerhetstiltak man hadde iverksatt?

- Sikkerheten er svært streng, kanskje den strengeste i Norge noensinne. De akkrediterte måtte gjennom flere sperringer for å komme inn i fengselet. Flere journalister ble utsatt for full kroppsvisitasjon etter at hunder markerte. Det er mye politi i salen, men ikke mer enn forventet. Breivik hadde håndjern da han ankom, men ble løst fra dem da han satte seg ned, forteller Aglen.

- Hva tenker du om at rettssaken går i en ombygd gymsal?

- Det sier litt om alvoret. Sikkerheten er så omfattende at de ikke har våget å flytte til mer egnede lokaler. Det er en stor risiko knyttet til å flytte fanger. Alt foregår derfor i et fengsel i full drift. Bibliotek og kapell er gjort om til pauserom for dommere, aktører og presse.  Breivik sitter fem meter fra en basketkurv, men det skygger ikke for alvoret i saken, snarere tvert imot, mener Aglen.

I gymsalen er det gjort plass til 80 sitteplasser til mediene og tilhørere. Rundt 55 pressefolk fra 31 medier -15 av dem utenlandske – skal dekke saken fra Skien.

- Hvordan reagerte media på å se Breivik?

- Det var stor interesse fra media. Ikke minst er det mye utenlandsk presse til stede. Saken har vakt stor oppsikt internasjonalt og mange er overrasket over at en massemorder kan klage på soningsforholdene sine. Til stede er også en rekke myndighetspersoner. Jeg har inntrykk av at mange pårørende har valgt å skjerme seg i disse dagene, sier den politiske redaktøren.

Det er ikke første gang en rettssak er avviklet i et fengsel, men det er den første med et så stort omfang og med så mange tilhørere, fastslår fengselsleder i Telemark fengsel, Ole Kristoffer Borhaug, overfor NTB.

Det er satt av fire dager til saken, som startet tirsdag.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

På forsiden nå