- Røykvarsleren er den viktigste preventive innretningen mot brann vi har. Jeg håper alle tar oppfordringen vår og sjekker røykvarsleren når de drar på hytta nå i påsken, sier Monkvik.

LES OGSÅ: Nå gjelder de nye reglene for røykvarslere

I februar 2016 ble det gjennomført en spørreundersøkelse blant hytteeiere på hvor ofte de sjekker røykvarslerne de har på hytta. Monkvik kan fortelle at 4 av 10 hytteeiere i denne undersøkelsen ikke sjekket røykvarsleren på en god nok måte.

- At så mange ikke sjekker røykvarsleren sin tilstrekkelig er ikke bra. For å være sikker på at røykvarsleren virker bør den helst sjekkes hver gang du er på hytta.

Selv om mange ikke sjekker røykvarsleren godt nok, viser undersøkelsen også at 4 av 10 sjekker røykvarsleren hver gang de er på hytta. Monkvik skulle ønske at dette tallet var langt høyere.

LES OGSÅ: Har du plassert røykvarsleren riktig?

- Ikke ta unødige sjanser

Den vanligste brannårsaken til hyttebranner er feil montering, mangelfullt vedlikehold og feil bruk av pipen og ildstedet. Hvis det skulle begynne å brenne må man være forberedt på å gjøre noe av slukkearbeidet selv forteller Monkvik. Han påpeker at egen og andres sikkerhet må komme fremfor brannslukkingsarbeidet.

- Hvis du ser det er mulig å slukke brannen bør du jo selvsagt prøve på dette. Er du usikker bør du derimot komme deg ut først som sist. Også må du alltid huske å ringe nødnummeret.

- Vit hvor du er

Monkvik sier det er viktig at man kan forklare hvor hytta ligger i tilfelle det begynner å brenne, eller man har behov for annen hjelp.

- Hvis vi ikke vet nøyaktig hvor hytta ligger kan viktig tid gå tapt på å lete etter hytta det brenner i. Mange hytter ligger utenfor allfarvei og da er god stedsinformasjon viktig.

Å skrive ut en nødplakett kan være lurt.

- En god måte å finne nøyaktig plassering til hytten er å gå inn på Statens kartverk sine sider. Her kan du skrive ut en nødplakett som inneholder all den informasjon som vi trenger for å finne ut hvor hytta ligger, sier Monkvik.

- Skumapparater kan fryse

I alle hytter skal det være minst én fungerende røykvarsler i hver etasje. I tillegg skal det være et godkjent brannslukkeapparet eller en husbrannslange i hytta.

- Alle hytter bør ha et slukningsapparat tilgjengelig. Det er viktig at slukningsapparatet er et pulverapparat og ikke et skumapparat. Står skumapparatene kaldt så kan det fryse, og da er det ubrukelig hvis det først begynner å brenne, sier Monkvik.

LES OGSÅ: Krever at fem røykvarslere trekkes fra markedet

Påbudt å feie pipe og ildsted

1. januar 2016 kom en ny forskrift om forebyggende brannvern. Den gjør det nå påbudt for alle eiere av fritidsboliger å sørge for at piper og ildsteder blir feiet.

- Hvis du er usikker på hvordan du går frem for å få feiet pipen på hytta vil jeg vil anbefale folk å ta kontakt med det lokale brannvesenet, de kan sette deg i kontakt med godkjente feiere.

Monkvik kan fortelle at de holder på å kartlegge de 10.000 hyttene som finnes i Trøndelag, slik at de får en oversikt over hvilke hytter som har fått feier på besøk, og hvilke som skal få feier på besøk.

LES OGSÅ: Slik gjør du leiligheten din mer brannsikker

Kjetil Monkvik sier at alle bør sjekke røykvarsleren hver gang de drar på hytta. Foto: Pedja Kalajdzic
Batteriet i røykvarsleren bør skiftes minst én gang i året. Foto: Adresseavisen