Breivik mot staten:

Breivik hørte på dommeren og droppet nazihilsen

Anders Behring Breivik droppet nazihilsenen i rettssalen i Skien fengsel onsdag. Da han inntok vitneboksen fastslo 37-åringen at han er partisekretær i partiet Nordiske stat.

Anders Behring Breivik fikk tre timer til å holde sin forklaring i Skien fengsel onsdag.   Foto: NTB SCANPIX

Saken oppdateres.

På andre dag i rettssaken om Breiviks soningsforhold var det den terrordømte selv sin tur til å forklare seg. Da han ankom det provisoriske rettslokalet i gymsalen i Skien fengsel onsdag morgen, etterkom han dommer Helen Andenæs Sekulics ønske om å ikke utføre en nazihilsen slik han gjorde dagen før.

En noe motvillig Breivik uttalte tirsdag at han ville «prøve å ta hensyn til det», og omtalte håndbevegelsen som en norrøn hilsen hans forfedre hadde brukt for tusen år siden. Eksperter og forskere har imidlertid vært tydelige på at det var en klassisk nazistisk hilsen har viste.

Her kan du følge rettssaken minutt for minutt

Partisekretær

Det er satt av tre timer og ett kvarter til hans forklaring. Forklaringen blir ikke kringkastet direkte fordi tingretten er redd for at han skal sende kodede beskjeder til støttespillere.

Etter å ha oppgitt navn, fødselsnummer og godtatt at adressen hans er Telemark fengsel avdeling Skien, spurte dommer Sekulic om det kanskje ikke var noe poeng i å oppgi stilling.

– Jeg er partisekretær i det politiske partiet Nordisk stat, svarte Breivik før han avga forsikring om å fortelle «den rene og fulle sannhet uten å legge skjul på noe».

LES OGSÅ: - Det trengs bare én Breivik for å drepe 77 mennesker

885 nakenransakinger

Deretter startet 37-åringen sin forklaring, først ved å svare på spørsmål fra sin advokat Øystein Storrvik. Breivik kunne blant annet fortelle at han er blitt nakenransaket 885 ganger mens han har sittet i fengsel. Fem av tilfellene i fengselet i Skien som han ble overført til i september 2013.

– Jeg har gjort et poeng av å prøve å dokumentere alt, så jeg har fulgt nøye med på hvilke kontrolltiltak de har brukt, sa Breivik som også reiste seg og viste fysisk hvordan ransakelsene foregikk.

Spesielt intenst var det under rettssaken i Oslo tingrett i 2012, fortalte han.

– Etter hvert ble det mer og mer meningsløst. Det var vanskelig å se logikken i det, sa Breivik.

LES MER: Snåsamannen-filmskaper følger Breivik-rettssaken i Oslo tinghus

– Ydmykende

Han fortalte også at fram til 2012 hadde ikke vanlige fengselsbetjenter lov til å snakke med ham. Breivik forklarte at han opplevde det som «veldig ydmykende» å bli påsatt håndjern ved alle forflytninger mellom de tre cellene han disponerte, fram til det ble satt inn dører mellom dem. Dette skjedde 2.300 ganger, ifølge Breivik.

– Det tilsier at de bruker det hele tiden. Det er jo veldig belastende ydmykende og krenkede, så jeg kontret ved å ikke gå ut av cellen. Jeg brukte nesten ikke lufting og trening, og studiecelle i liten grad, forklarte Breivik og la til at han fram til 2012 tilbrakte 22 timer i døgnet på én celle.

Da betjentene fikk lov til å snakke med ham, ble det en annen hverdag, fastslo han.

Han svarte også på spørsmål om nattkontroller ved Ila fengsel og forvaringsanstalt, og kunne opplyse at det var 30-40 lukekontroller hver dag – også om natten.

LES KOMMENTAR (PLUSS):Terroristen setter vår toleranse på prøve

– Agenda

Breivik er ellers kritisk til mangelen på et profesjonelt fellesskap, påpeker at han aldri har takket nei til tilbud om sjakkspilling og innebandy, men at han ønsket andre ting i større grad.

Breivik var ellers klar på at personen som har fungert som besøksvenn siden mars 2014 har hatt en tydelig agenda om å bearbeide ham.

37-åringen satt med bøyd hode og leste opp fra et manuskript på flere maskinskrevne A4-ark.

– Så langt har ikke den norske stat lyktes med å presse meg til selvmord, selv om de har prøvd i snart fem år. Uansett er det galt å utsette folk for lidelse, bare fordi man er sterkere enn andre, fastslo Breivik.

Mediene burde ha vist mer tilbakeholdenhet, mener Klaus Sonstad og Marvin Wiseth som reagerer på bildebruken av Breivik(krever innlogging)

– Inhumane fengsler

Den terrordømte massedrapsmannen hadde litt tidligere tatt opp det han selv karakteriserte som et «stort antall» selvmord i norske fengsler. Selvmordene viser at norske fengsler er de mest inhumane i den vestlige verden, hevdet han.

– Norge dreper 15 fanger i året gjennom isolasjon, sa Breivik og beskyldte deretter staten for å forsøke å drepe også ham.

– I fem år har staten forsøkt å drepe meg ved hjelp av denne metoden. Hvis jeg ikke lykkes med å overbevise retten her i dag, vil staten lykkes med å drepe meg, sa Breivik.

37-åringen, som har saksøkt staten for brudd på menneskerettighetene, var klar på at det ikke er mange som ville overlevd bak lås og slå så lenge som ham.

– Selv de sterkeste mennesker vil miste livsgnisten etter hvert. Jeg tror ikke veldig mange mennesker ville klart å overleve så lenge som jeg har klart, sa Breivik.

LES MER: - Visste at han ville gjøre noe, men at det skulle bli så ekstremt sier jo sitt

Apati

På spørsmål fra advokat Øystein Storrvik om virkningen av isolasjonen, svarte han at den største plagen er at man til slutt blir apatisk og får en følelse av meningsløshet.

Det som virkelig tok knekken på ham, var da han i mars i fjor ikke lenger fikk lov til å motta brev, noe han beskrev som «en nedtur».

– Det tok knekken på meg. Jeg klarte studier til desember. Jeg fikk dårlig karakter og hadde isolasjonshodepine. Det var bare så vidt jeg klarte det. Apatifølelsen har blitt for sterk til slutt. Det er ikke mulig å studere lenger. Livet blir meningsløst, sa Breivik.

Også mangel på besøk har vært tungt å svelge for massedrapsmannen. Breivik sier han har forsøkt å sende ut 200 besøksskjemaer, men at disse er blitt stoppet i brevkontrollen i fengselet selv om han sier det ikke var noe politisk i brevene.

Den strenge brevkontrollen anser han i praksis som en form for besøkskontroll.

LES MER: Dekker rettssaken for tre millioner lesere

Nazist i 25 år

Breivik hevdet dessuten at han tar avstand fra den antiislamske ideologien han har lagt for dagen tidligere, og kunne fortelle at han har vært nazist siden han var tolv år gammel.

– Jeg valgte å pakke dette inn i kontrajihadistiske klær for å nå ut til ti ganger så mange mennesker. Dette er noe mediene har kjent godt til lenge, men siden de har nektet å formidle det, så jeg meg nødt til å konvertere til nasjonalsosialismen for andre gang i 2014, sa Breivik.

Han sa litt senere i sin forklaring at han ikke har noen intensjoner om å radikalisere noen, slik advokatene Marius Emberland og Adele Matheson Mestad hos Regjeringsadvokaten tirsdag hevdet det er en fare for. 

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

På forsiden nå