Breivik mot staten:

- Han har et selvbilde preget av stormannsgalskap

Rettspsykiater Michael Setsaas mener terroristen kommer med meningsløs retorikk i sin forklaring i retten.

Trondheimspsykiater Michael Setsaas mener Breivik tar feil når han sier at Norge har svært kritikkverdige soningsforhold.  

Saken oppdateres.

På rettssakens andre dag fikk massemorderen Anders Behring Breivik bruke tre timer på å forklare hvorfor han har saksøkt staten.

Han mener staten vil drepe ham med isolasjon.

-  Jeg har vært nær ved å la meg knekke tidligere og jeg er nær ved å knekke nå. Selv den sterkeste person har en grense, sa Breivik.

Her kan du følge rettssaken minutt for minutt

- Meningsløs retorikk

Den erfarne rettspsykiateren Michael Setsaas fra Trondheim har fulgt deler av forklaringen til Breivik i dag.

- Breivik ytrer her en meningsløs retorikk i tråd med sine grunnleggende politiske holdninger og sitt selvbilde preget av megalomani, sier han til Adresseavisen.

Megalomani eller storhetsvanvidd var en tidligere psykiatrisk diagnose. Det betyr at personen ser på seg selv som mer betydningsfull enn andre.

LES OGSÅ: - Det trengs bare én Breivik for å drepe 77 mennesker

- Forsøkt å drepe meg

Breivik forklarte seg om soningsforholdene han har vært under i fengsel, og brukte mye av tiden på å snakke om antallet selvmord i norske fengsler. 

- Norge dreper 15 fanger i året gjennom isolasjon. I fem år har staten forsøkt å drepe meg ved hjelp av denne metoden. Hvis jeg ikke lykkes med å overbevise retten her i dag, vil staten lykkes med å drepe meg, sa Breivik.

Dette mener Setsaas er helt bak mål.

- Hans oppfatning av at Staten skal ta livet av ham faller på sin egen urimelighet. Dette er ikke en metode i Norge eller norske fengsler. Vi har antageligvis verdens beste soningsforhold under de mest humane forhold, sier Setsaas.

LES MER: Snåsamannen-filmskaper følger Breivik-rettssaken i Oslo tinghus

Større apatinivå

Han forteller at det er en del innsatte i norske fengsler som begår selvmord under soning. Det samme skjer med pasienter i akuttpsykiatriske avdelinger.

- Dette er påregnelig og vi vil aldri kunne forhindre dette fullt ut, mener Setsaas.

Breivik fortsatte med å fortelle om isolasjonsskader og hvilke tiltak han gjorde for å overleve isolasjonen. Men følelsen av meningsløshet har blitt stadig større.

- Apatinivået mitt ligger på rundt 30 prosent, og det har på det meste vært oppe i 50 prosent. Det er ikke mulig å vinne kampen mot håpløsheten under slike forhold, når man ikke ser hvor det vil ende, sa Breivik.

Han opplever også «angst, irritabilitet, humørsvingninger og skam over ikke å mestre tortur».

LES KOMMENTAR (PLUSS):Terroristen setter vår toleranse på prøve

Kan ende med psykose

Rettspsykiateren forteller at isolasjonsskader betegner de negative konsekvenser av psykisk isolasjon fra ytre sanseinntrykk og samkvem med andre personer.

- En eventuell sykdomsutvikling er svært avhengig av personen selv og personellet rundt vedkommende, forklarer Setsaas.

På sikt er psykisk isolasjon svært negativt for den psykiske helsen, ifølge Setsaas.

- Det kan utvikles til depresjon og i verste fall psykose. I forbindelse med tortur brukes psykisk isolasjon i kombinasjon med mange andre metoder for å svekke personen raskest mulig, forteller han.

Mediene burde ha vist mer tilbakeholdenhet, mener Klaus Sonstad og Marvin Wiseth som reagerer på bildebruken av Breivik(krever innlogging)

- Har egen oppfatning

Men Setsaas understreker at Breivik har tilgang på tekniske hjelpemidler, treningsapparat og menneskelig kontakt. Han har også tilgang på psykiatrisk behandling. Boligforholdene i fengselet er lite forenlige med alvorlige isolasjonsskader mener rettspsykiateren.

- Når han selv har saksøkt staten med argumentasjon om isolasjonskader så fremstår dette for meg snarere som et uttrykk for hans misnøye med soningsforholdene generelt og hans begrensede muligheter for å kommunisere sitt ekstreme budskap til omverdenen, sier Setsaas.

- Breivik synes å ha sin egen oppfatning av isolasjonsskade. På samme måte som han har sin egen oppfatning av så mye annet, legger han til.

Det som virkelig tok knekken på Breivik, var da han i mars i fjor ikke lenger fikk lov til å motta brev, noe han beskrev som «en nedtur». Da fikk han isolasjonshodepine.

LES MER: - Visste at han ville gjøre noe, men at det skulle bli så ekstremt sier jo sitt

Klaget på Fjordland

Breivik brukte også noe av tiden på å klage over en del mindre alvorlige forhold. Han nevnte kald kaffe, mikrobølgemat av typen Fjordland og høyttalermeldinger som ikke gjaldt ham.

- Jeg ble tvunget til inntak av Fjordlands billigste produkter. Man vil kanskje mene at dette er lite viktig, men alle fra Oslo Vest vil være enig i at dette er verre enn waterboarding, sa terroristen.

LES MER: Dekker rettssaken for tre millioner lesere

Elsker Paradise hotel

Han forsøkte også å være morsom ved å trekke frem et realityshow som han hadde blitt fan av.

- Etter så mange års isolasjon har jeg begynt å elske Paradise Hotel, et klart tegn på at jeg har blitt alvorlig hjerneskadd, sa Breivik.

Setsaas mener Breivik ikke har forstått alvoret i saken.

- Det som er svært bekymringsfullt er hans totale mangel på innsikt i de grusomme handlingene han har begått i relasjon til samfunnets behov for fullbyrdelse av den straff retten har ment at han fortjener, sier han.

- Også Breivik må finne seg i begrensninger i sin menneskelige frihet. Han har så til de grader bevist at han er en svært farlig mann og har fortsatt sitt dødelige tankegods, sier han.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

Anders Behring Breivik fikk tre timer til å holde sin forklaring i Skien fengsel onsdag.  
        
            (Foto: NTB SCANPIX)

Anders Behring Breivik fikk tre timer til å holde sin forklaring i Skien fengsel onsdag.   Foto: NTB SCANPIX

Setsaas har lang erfaring med å være rettspsykiater, og forteller at det er store individuelle forskjeller i hvor lang tid det tar før en innsatt utvikler isolasjonsskader.  

Setsaas har lang erfaring med å være rettspsykiater, og forteller at det er store individuelle forskjeller i hvor lang tid det tar før en innsatt utvikler isolasjonsskader.  

På forsiden nå