Breivik mot staten:

- Jeg sliter med å beherske meg fordi det gjør så vondt

Anne Spjelkavik reagerte voldsomt da hun leste at terroristen sammenlignet Fjordland-middag med vanntortur.

Anne Spjelkavik, leder i Støttegruppen etter 22. juli-hendelsene avd. Sør-Trøndelag, synes det har vært opprørende å lese Breiviks forklaring i retten.   Foto: Leikny Havik Skjærseth

Saken oppdateres.

Anders Behring Breivik fikk tre timer til rådighet da han skulle forklare det han mente var groteske soningsforhold ved Ila og Skien fengsel.

- Det hadde vært mer humant å skyte meg enn å behandle meg slik det har blitt gjort de siste snart fem årene, uttalte Breivik da han onsdag forklarte seg om hvorfor han har stevnet staten for nedverdigende og umenneskelig soningsforhold.

LES MER: Her er det du trenger å vite om isolasjonsskader

- Ingen forståelse

Leder Anne Spjelkavik (55) i Støttegruppen etter 22. juli-hendelsene avd. Sør-Trøndelag slet med å holde maska da hun leste Breiviks forklaringer i retten i dag.

- Han har ingen forståelse for hva han har gjort og hvilken smerte han har påført mange hundre mennesker. Han er nøyaktig der han skal være - i fengsel, sier hun til Adresseavisen.

I rettssalen i Skien fengsel beskrev den terrordømte 37-åringen hundrevis av tilfeller av det han kaller krenkende nakenransakelser, svært begrenset kontakt med andre mennesker, omfattende brev- og besøksbegrensninger og ingen mulighet for å skape meningsfulle menneskelige relasjoner.

Vi fulgte rettssakens andre dag minutt for minutt

- Verre enn jeg trodde

Han forsøkte også å komme med morsomheter, som at den lange isolasjonen har fått ham til å elske tv-serien Paradise Hotel og at for folk på vestkanten var det verre å få ferdigmat fra Fjordland, slik han hadde fått i fengsel i flere måneder, enn å bli utsatt for torturmetoden waterboarding.

- Jeg har vanskelig for å beherske meg følelsesmessig. Å sammenligne det å spise Fjordland med å bli vanntorturert, det er opprørende. Dette ble verre enn jeg trodde, og selv om jeg prøver å holde en viss distanse, så gjør det vondt og det er tungt å høre slike kommentarer, sier hun.

Hun mener at Breiviks trivielle klager bagatelliserer de forferdelige handlingene hans. Breivik har blant annet sagt at han fikk isolasjonsskadehodepine.

- Det finnes forferdelig mange som har verre liv enn dette, sier hun.

Her kan du lese hva Breivik sa under sin forklaring

- Ingen anger

Breivik sa i retten han ikke lenger er militant og at han avstår fra vold.

- Jeg vil bruke resten av livet mitt på demokratisk aktivisme, sa han.

Ifølge Breivik har staten i fire år nektet å anerkjenne denne konverteringen.

- Han viser ingen anger etter å ha tatt livet av 77 uskyldige mennesker, og så skal han sitte og fortelle at han er ikke-voldelig. Han driver og diagnostiserer seg selv, men det er så navlebeskuende. Det er ikke lett å være behersket og gjennomtenkt nå, fordi det berører så sterkt, sier hun.

Rettspsykiater Michael Setsaas fra Trondheim har et selvbilde preget av stormannsgalskap.

-  Blir patetisk

Spjelkavik håper at de berørte slipper å gå gjennom en ny rettssak. Selv har hun engasjert seg etter at datteren Ida var en av de overlevende fra Utøya. Hun reiste vekk for å slippe belastningen med denne ukas rettssak.

Styremedlem i Støttegruppen i Sør-Trøndelag, Marion Eriksen (46) hadde også en datter på Utøya som kom tilbake. Hun ble ikke overrasket over Breiviks utspill i retten.

- Han har sin agenda og den legger han ikke skjul på. Men han blir litt patetisk når han får tilbud om aktiviteter, og så takker han nei. Og så klager han på det, sier hun.

Ved å klage på tiltak som han har fått tilbud om av Kriminalomsorgen, så mener Eriksen at Breivik undergraver sin egen sak.

- Han har selv poengtert hvor lite hold det er i saken. Det aktualisierer galskapen, sier hun.

KOMMENTAR (PLUSS): Terroristen setter vår toleranse på prøve

- Annen virkelighet

Hun har fulgt med rettssaken i større grad enn hun først forventet.

- Jeg blir overrasket hvis han vinner frem med saken. Min mor spiser Fjordland flere dager på rad, og tar ikke skade av det. Da tror jeg han skal overleve på Fjordland han også, sier hun tørt.

Å bruke Fjordland-middagen som eksempel sier noe om hans virkelighetsoppfatning mener Eriksen.

- Han lever ikke i samme virkelighet som oss andre, sier hun.

LES MER: Snåsamannen-filmskaper følger Breivik-rettssaken i Oslo tinghus

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

På forsiden nå