Randi Rosenqvist, psykiatrispesialist og spesialrådgiver ved Ila Fengsel, inntok vitneboksen like før klokka 13.00 i dag.

Hun forklarte at hun leder et team på tre-fire psykologer og at deres oppgave er ikke å behandle fengselsinnsatte, men å gjøre risikovurderinger av dem som kommer inn med forvaringsdom og prøver å kartlegge risiko.

- Jeg var på ferie da Breivik kom til Ila. Da jeg kom tilbake ønsket direktøren at jeg skulle holde et øye med Breivik, selv om han var varetektsfengslet. Vi var redd for at han skulle bli suicidal når andrenalinkicket ga seg, sa Rosenqvist.

Her kan du lese hva Breivik sa under sin forklaring.

- Mer aktivitet enn andre

Hun fortalte at teamet var mer redd for at Breivik skulle ta livet sitt enn for isolasjonsskade.

-  Hele året han satt i varetekt var han ikke isolert på den måten jeg som psykiater tolker det å være isolert. Han hadde mer aktivitet enn mange andre. Så jeg tenkte overhodet ikke at det var snakk om isolasjonsskade, sa Rosenqvist.

Rettspsykiater Michael Setsaas fra Trondheim har et selvbilde preget av stormannsgalskap.

- Ville ha Ridderost

Hun fant aldri noen tegn til psykose, selv om hun merket at han var manipulerende.

- Han hadde noen humoristiske kommentarer. På grunn av dette riddervesenet hans sa han gjerne ville ha Ridderost, fordi det ville passe seg. Men jeg opplevde ikke det som noe annet en malplassert humor, fortalte Rosenqvist.

I retten kom det frem at Rosenqvist var uenig med fengselsadministrasjonen som hadde nektet å gi Breivik en pc.

- Det kunne holdt hans mentale styrke oppe, men bortsett fra dét, har jeg ikke sett tegn som har gjort meg bekymret for isolasjonsskader, sa hun.

- Ganske dum

Advokat Øystein Storrvik spurte Rosenqvist om hva hun tenker om Breiviks angivelige ordre fra Odin om å avslutte den sivile ulydigheten.

- Jeg synes det var noe vås. Jeg synes han er ganske dum som tar imot råd fra Odin. Men oppfatter ikke det som noe sykdomstegn, sa hun.

- Hva tenkte du det var, spurte advokat Storrvik.

- Jeg tenkte at han gjør seg til, sa Rosenqvist.

LES KOMMENTAR (PLUSS):Terroristen setter vår toleranse på prøve

- Kan begå ny handling

I Breiviks tre timer lange forklaring kom det frem at han har blitt en fredelig aktivist, og han fortalte at han aldri vil være militant igjen.

Men Rosenqvist sa i retten at det kan være fare for at han begår en ny, voldsom handling dersom han ikke får ønsket oppmerksomhet i offentligheten.

- Jeg tror Breivik er villig til å begå veldig dramatiske handlinger, selv om han sier at han nå ikke er voldelig, sa hun.

Terroristen ristet på hodet da psykiatrispesialisten sa dette.

Fikk B på eksamen

Hun har observert og samtalt med Breivik ved flere anledninger, både på Ila og i Skien fengsel. Men Rosenqvist trodde Breivik ble fornærmet etter 2013-rapporten, og at det var grunnen til at han ikke har villet snakke med henne i etterkant.

- Jeg fikk et brev fra ham i høst. Der skrev han at han hadde fått B på eksamen. Jeg sa vel i en rapport i 2013 at jeg ikke var sikker på at han var akademisk fleksibel nok til å lykkes med statsvitenskap, sa hun.

Mediene burde ha vist mer tilbakeholdenhet, mener Klaus Sonstad og Marvin Wiseth som reagerer på bildebruken av Breivik(krever innlogging)

- Stor vilje til å lyve

Psykiatrispesialisten mener Breivik har en dyssosial personlighetsforstyrrelse.

- Man kan ikke stole på ham i det hele tatt, for han har en så gjennomført vilje til å lyve når han mener det er korrekt og hensiktsmessig, sa Rosenqvist.

- Er det grunn til å stole på ham på noen punkter, spurte regjeringsadvokat Marius Emberland.

- Nå har vi sett ham i institusjon i fem år. Jeg tror vi kan legge til grunn at han har jevnt humør. Han vil verbalisere ønsker han har. Men jeg tror ikke han ville fortelle oss om farlige tanker. Jeg ville aldri stolt på ham, svarte Rosenqvist.

- Alle har hodepine

Breivik har ved flere tilfeller nevnt at han har isolasjonshodepine.

- Alle har hodepine. Da får han drikke et glass vann eller ta smertestillende. Jeg får også hodepine innimellom, sa Rosenqvist.

Dommer Helen Andenæs Sekulic spurte om det var et begrep blant psykiatere.

- Jeg vet ikke. Det er så vanlig med hodepine.

- Vil det være tegn på soningsforhold hvis en person har kronisk hodepine?

- Da vil jeg håpe at helsevesenet kan se på det og ha en utredning av det, svarte Rosenqvist.

- Jeg er ikke kjent med begrepet, men jeg ser ikke bort fra at man kan få utpreget kronisk hodepine, men jeg ville kalt det stresshodepine, la hun til.