Anders Behring Breivik etterkom dommer Helen Andenæs Sekulics ønske om å ikke utføre en nazihilsen da han ankom retten onsdag.

Han startet med å fortelle at han er partisekretær i «det politiske partiet Nordisk stat» da han skulle starte sin forklaring for retten onsdag.

- Meningsløst

Nakenransakelser var første tema da Breivik startet sin forklaring i rettssaken om hans soningsforhold i Skien fengsel.

Breivik forklarte at han er nakenransaket 885 ganger etter at han ble pågrepet 22. juli 2011. Av disse har 880 nakenransakelser funnet sted i Ila fengsel og i forbindelse med rettssaken i 2012, mens fem nakenransakelser er gjort ved Skien fengsel.

– Etter hvert ble det mer og mer meningsløst. Det var vanskelig å se logikken i det, sa Breivik.

Mediene burde ha vist mer tilbakeholdenhet, mener Klaus Sonstad og Marvin Wiseth som reagerer på bildebruken av Breivik (krever innlogging)

Major besøker Breivik

Breivik redegjorde for hvilke aktivitetstilbud og hvilken kontakt med andre han er blitt tilbudt under soning, da han forklarte seg under rettssaken i Skien fengsel onsdag.

Han avviste også påstandene fra statens advokater om at han har sagt nei til tilbud om å spille innebandy og sjakk med betjenter.

Fikk en nedtur i 2015

Den terrordømte 37-åringen fikk spørsmål fra advokat Øystein Storrvik om virkningen av isolasjonen.

– Den største plagen av isolasjon er at man blir apatisk til slutt og får en følelse av meningsløshet, sa Breivik.

Han beskrev det han opplevde som «en nedtur» da han i mars 2015 etter eget syn ikke lenger fikk lov til å motta brev.

– Det tok knekken på meg. Jeg klarte studier til desember. Jeg fikk dårlig karakter og hadde isolasjonshodepine, sa han.

Villig til å unnskylde seg

På slutten av forklaringen sa Breivik at han ikke lenger er militant eller voldelig. Han fortalte at dersom han slapp ut av fengsel, ville han demonstrere hver uke utenfor Stortinget med det største flagget en mann kan bære.

- Jeg har fått fem «exit-tilbud» der jeg vil få bedre forhold, hvis jeg gir opp kampen for nasjonalsosialismen. Jeg har takket nei alle gangene, men har kontret med et mottilbud. Jeg har sagt at jeg er villig til å unnskylde meg overfor Ap og AUF og ikke fortsette kampen, hvis staten tillater nasjonalsosialistiske partier, sier Breivik.

Her kan du lese en større artikkel om Breiviks forklaring i retten.

Befaring

Etter Breiviks partsforklaring og lunsj starter bevisførselen i saken. Først ut er vitnet Randi Rosenqvist, psykiatrispesialist og spesialrådgiver ved Ila fengsel og forvaltningsanstalt.

Etter Rosenqvists vitneforklaring skal retten få en befaring for å se Breiviks soningsforhold i Skien fengsel med egne øyne. Denne befaringen skjer bak lukkede dører uten at pressen er til stede.

LES KOMMENTAR (PLUSS): Terroristen setter vår toleranse på prøve

Tirsdag fikk mediene lov til å filme og sende direkte video fra rettssalen. Det blir det ikke anledning til igjen før partenes prosedyrer fredag.

På denne stolen skal Breivik forklare seg i tre timer. Foto: ntb scanpix