Det kommer fram i et brev den terrordømte 37-åringen skrev for å klage på at han blir ransaket naken og hyppig blir påsatt håndjern. Brevet har ikke vært lagt fram for retten tidligere, men ble lest opp av advokat Marius Emberland fra Regjeringsadvokaten torsdag.

For hvert ord terroristen sa, ble saken hans bare dårligere og dårligere, skriver politisk redaktør Tone Sofie Aglen. (Krever innlogging)

Linjal og plastbestikk

I brevet skriver Breivik at han har tilstrekkelig med materialer på cellen til å lage «10 til 15 dødelige våpen» og «50 mindre effektive våpen» og viser til skruer, planker, «en lang linjal», plastbestikk og deler fra TV-apparatet som kan kunne bruke som stikkvåpen.

Håndjern hjelper dessuten svært lite hvis fengselet vil forhindre ham i å angripe noen, hevder han. Med hans kampsporterfaring, militærtrening og muskelstyrke mener Breivik han lett vil kunne «nøytralisere» de tre betjentene som følger ham til enhver tid når han er utenfor cellen.

Kunne tatt fengselsbetjenter

«Med et raskt og velrettet knyttneveslag mot strupehodet, kunne jeg med enkelhet nøytralisert den sterkeste fengselsbetjenten og fratatt ham batongen», skriver Breivik. Med batongen ville han ha angrepet de to andre betjentene for å så få tak i nøklene deres.

– Jeg leser opp dette for å belyse risikotanke i fengselets vurderinger, sa Emberland da han hadde dokumentert brevet.

Et grunnleggende premiss for det strenge sikkerhetsregimet som omfatter Breivik, er nettopp at han fortsatt vurderes som svært farlig.