Breivik mot staten:

Breivik hevder han kunne laget «10 til 15 dødelige våpen» på cella

Anders Behring Breivik mener det ikke er noen grunn til påsette ham håndjern, fordi de uansett ikke ville forhindret ham i å nøytralisere vaktene sine hvis han ønsket det.

Terorristen hevder at han har lært å lage dødelige våpen av vanlige hverdagslige gjenstander gjennom et tv-program.   Foto: NTB scanpix

Saken oppdateres.

Det kommer fram i et brev den terrordømte 37-åringen skrev for å klage på at han blir ransaket naken og hyppig blir påsatt håndjern. Brevet har ikke vært lagt fram for retten tidligere, men ble lest opp av advokat Marius Emberland fra Regjeringsadvokaten torsdag.

For hvert ord terroristen sa, ble saken hans bare dårligere og dårligere, skriver politisk redaktør Tone Sofie Aglen. (Krever innlogging)

Linjal og plastbestikk

I brevet skriver Breivik at han har tilstrekkelig med materialer på cellen til å lage «10 til 15 dødelige våpen» og «50 mindre effektive våpen» og viser til skruer, planker, «en lang linjal», plastbestikk og deler fra TV-apparatet som kan kunne bruke som stikkvåpen.

Håndjern hjelper dessuten svært lite hvis fengselet vil forhindre ham i å angripe noen, hevder han. Med hans kampsporterfaring, militærtrening og muskelstyrke mener Breivik han lett vil kunne «nøytralisere» de tre betjentene som følger ham til enhver tid når han er utenfor cellen.

LES MER: - Å si unnskyld til AUF og Ap ville gjort mer skade

Kunne tatt fengselsbetjenter

«Med et raskt og velrettet knyttneveslag mot strupehodet, kunne jeg med enkelhet nøytralisert den sterkeste fengselsbetjenten og fratatt ham batongen», skriver Breivik. Med batongen ville han ha angrepet de to andre betjentene for å så få tak i nøklene deres.

– Jeg leser opp dette for å belyse risikotanke i fengselets vurderinger, sa Emberland da han hadde dokumentert brevet.

Et grunnleggende premiss for det strenge sikkerhetsregimet som omfatter Breivik, er nettopp at han fortsatt vurderes som svært farlig.

Breiviks sak mot staten
  • Anders Behring Breivik ble i august 2012 dømt til 21 års forvaring med 10 års minstetid for terrorangrepene på Utøya og i regjeringskvartalet 22. juli 2011, der 77 mennesker ble drept og et stort antall alvorlig såret.
  • Breivik ble pågrepet samme dag og har siden vært eneste fange i Norge med bestemmelser om et særlig høyt sikkerhetsnivå, først ved Ila fengsel i Bærum og siden 2013 i Skien fengsel.
  • I 2013 anmeldte Breivik ledelsen ved Ila og daværende justisminister Grete Faremo (Ap) for torturlignende soningsforhold på grunn av langvarig isolasjon. Han hevdet seg også utsatt for psykisk mishandling gjennom stadige fysiske ransakelser og ytringsforbud. Saken ble henlagt med begrunnelsen «intet straffbart forhold bevist».
  • 1. juli 2015 stevnet Breivik staten for brudd på menneskerettighetene på grunn av soningsforholdene. Dette gjelder særlig Kriminalomsorgens bruk av isolasjon og kommunikasjonskontroll overfor ham.
  • Saken skal opp i Oslo tingrett 15. mars. Av sikkerhetshensyn føres saken i gymsalen i høysikkerhetsfengselet i Skien.
  • Fire dager er satt av til saken, og det skal føres åtte vitner. Det skal også gjennomføres befaringer i Ila og Skien fengsler.
  • Kilde: NTB
På forsiden nå