Avdelingsleder i Skien fengsel:

Måtte ansette flere fengselansatte da Breivik kom til Skien fengsel

Avdelingsleder Margit Kise fortalte at de søkte råd hos Ila fengsel.

Margit Kise, avdelingsleder ved Skien fengsel, vitnet torsdag ettermiddag.   Foto: ntb scanpix

Saken oppdateres.

Margit Kise var avdelingsleder for Anders Behring Breiviks avdeling ved Skien fengsel fra september 2013 til mai 2015. Noe senere overtok Tore Stenshagen jobben som avdelingsleder. Han vitnet etter Kise.

Kise fortalte at de måtte ansette flere folk da Breivik kom og at de søkte råd hos Ila fengsel og forvaringsanstalt.

- Vi har en annen fysisk innretting enn Ila, sa hun.

Psykolog Jim Aage Nøttestad fra Trondheim vil ha en ny vurdering av Breiviks psykiske tilstand. (Krever innlogging)

- Høflig og spiller på lag

Like etter Breiviks ankomst ble det satt ned en koordineringsgruppe som skulle gjøre risikovurderinger og vurderinger av ulike tiltak.

- Der satt fengselsleder, assisterende fengselsleder, en jurist, to personer fra brevkontrollen, og jeg som avdelingsleder. Etter hvert var også førstebetjenten og en ansatt fra avdelingen med, ramset Kise opp.

Advokat Marius Emberland gjennomførte utspørringen av Kise, og han spurte blant annet om hennes oppfatning av terroristen.

- Høflig, gjør som vi sier og spiller på lag, sa hun.

Kise fortalte at i starten så slet Breivik med søvnproblemer, men det ble varslet til helseavdelingen.

For hvert ord terroristen sa, ble saken hans bare dårligere og dårligere, skriver politisk redaktør Tone Sofie Aglen. (Krever innlogging)

- Korte eller lange samtaler

Tore Stenshagen, som er dagens avdelingsleder i Skien fengsel, satte seg ved vitnebordet etter Kise.

- Som seksjonsleder så har man jevnlig kontakt. Jeg er med så ofte det er praktisk mulig. Det kan være korte besøk eller lange diskusjoner, fortalte han i starten av vitnemålet.

Han fortsatte med å fortelle at samtalene kunne dreie seg om både soningsforhold og dagligdagse ting. De kan vare i alt fra fem minutter til en halv time.

- Han oppfører seg skikkelig. Han har god oppførsel generelt sett, sa Stenshagen på spørsmål fra Emberland om Breiviks atferd.

LES MER: - Å si unnskyld til AUF og Ap ville gjort mer skade

- Innsatte «vil ta» Breivik

I utgangspunktet kan Breivik få én time lufting hver dag.

I tillegg har Breivik i det siste hatt mulighet til å bruke luftegården i fengselet i blant. Stenshagen sier det har skjedd annenhver uke eller hver tredje uke.

Emberland lurte på hvorfor det er ressurskrevende å lufte terroristen i den store luftegården.

- Det er krevende for sikkerheten. Alle andre fanger må være låst inne når Breivik er ute i den store luftegården. Andre ansatte har sagt at de «skal ta» Breivik dersom de får muligheten.

LES MER: «Dere lager klikkhoreri av et nasjonalt traume»

- Satte ned Breivik-gruppe

Stenshagen oppsummerte lempingene på sikkerhetstiltakene for Breivik: Det er mindre bruk av håndjern enn tidligere, Breivik har mer tid sammen med ansatte, og han får bruke den store luftegården i fengselet.

Breiviks advokat, Øystein Storrvik poengterte at tiltakene ble gjennomført etter Sivilombudsmannens inspeksjon i 2015. Stenshagen bekreftet det.

Avdelingsledere fortalte at det ble satt ned en forvaringsgruppe i Skien fengsel i januar for å få til et bedre forvaringsarbeid med Breivik. Gruppen skal evalueres etter fire måneder, altså etter april.

Så ingen isolasjonsskader

Første vitnet på rettssaken tredje dag, Helga Ervik fra Sivilombudsmannen, kunne ikke vitne i saken likevel. I stedet ble deler av Sivilombudsmannens rapport lest opp i retten. Les en oppsummering her.

Etter at sentrale deler av rapporten hadde blitt gjennomgått, var det Knut Bjarkeid, som er direktør ved Ila fengsel og forvaringsanstalt, sin tur til å innta vitneboksen. Han var opptatt av å fortelle at det var andre innsatte som ble mer kroppsvisitert enn Breivik. Les en oppsummering av det han sa her.

Det tredje og fjerde vitnet, var fengselsleger ved henholdsvis Skien og Ila fengsel og forvaringsanstalt. Bjørn Draugedalen fra Skien fengsel fortalte at han ikke hadde sett tegn til noen isolasjonsskader på Breivik, mens Bjarne Haukeland mente at Breivik trolig var forberedt på at han kunne få slike skader. Les en oppsummering av det de sa her.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.

Anders Behring Breivik fikk i dag høre flere vitner som fortalte hvordan han hadde oppført seg i fengsel.  

Anders Behring Breivik fikk i dag høre flere vitner som fortalte hvordan han hadde oppført seg i fengsel.  

Breiviks sak mot staten
  • Anders Behring Breivik ble i august 2012 dømt til 21 års forvaring med 10 års minstetid for terrorangrepene på Utøya og i regjeringskvartalet 22. juli 2011, der 77 mennesker ble drept og et stort antall alvorlig såret.
  • Breivik ble pågrepet samme dag og har siden vært eneste fange i Norge med bestemmelser om et særlig høyt sikkerhetsnivå, først ved Ila fengsel i Bærum og siden 2013 i Skien fengsel.
  • I 2013 anmeldte Breivik ledelsen ved Ila og daværende justisminister Grete Faremo (Ap) for torturlignende soningsforhold på grunn av langvarig isolasjon. Han hevdet seg også utsatt for psykisk mishandling gjennom stadige fysiske ransakelser og ytringsforbud. Saken ble henlagt med begrunnelsen «intet straffbart forhold bevist».
  • 1. juli 2015 stevnet Breivik staten for brudd på menneskerettighetene på grunn av soningsforholdene. Dette gjelder særlig Kriminalomsorgens bruk av isolasjon og kommunikasjonskontroll overfor ham.
  • Saken skal opp i Oslo tingrett 15. mars. Av sikkerhetshensyn føres saken i gymsalen i høysikkerhetsfengselet i Skien.
  • Fire dager er satt av til saken, og det skal føres åtte vitner. Det skal også gjennomføres befaringer i Ila og Skien fengsler.
  • Kilde: NTB
På forsiden nå