Tidlig påske betyr tidlig dekkskift. Første mandag etter 2. påskedag skal piggdekkene av i Sør- og Midt-Norge. I år betyr det altså at siste frist for å skifte til sommerdekk er søndag 3. april.

For de tre nordligste fylkene er fristen 1. mai.

Anbefaler å vente

NAF understreker at bilførere selv må foreta en vurdering av sikkerheten.

- Fortsatt vil det komme nattefrost, og årets siste snøfall har vi nok ikke opplevd. Er du avhengig av bilen daglig, anbefaler vi å vente, sier kommunikasjonsrådgiver Jan Ivar Engebretsen i NAF i en pressemelding.

Det er nemlig sjåførens ansvar å sørge for at bilen har tilstrekkelig veigrep. Politiet bekrefter at dette er en vurderingssak.

- Regelverket er veiledende. Det står tydelig at skjønn og sunn fornuft må brukes om vei og føreforhold, sier politiets operasjonsleder Arnt Harald Aaslund i Sør-Trøndelag.

I forskrift om bruk av kjøretøy står det blant annet at «piggdekk eller kjetting må ikke brukes i tiden fra og med første mandag etter 2. påskedag til og med 31. oktober om ikke føreforholdene gjør det nødvendig.»

Slik skifter du

På sine nettsider forteller NAF hvordan du bør skifte dekk. Sett bilen på et rett underlag, helst ikke på løs grus. Trekk til håndbremsen og plasser jekken riktig. Løsne hjulmuttere før bilen jekkes opp.

SE VIDEO: Slik skifter du dekk

Plasser hjulene riktig i henhold til rulleretning. Trekk til hjulmuttere med oppgitt moment, og sjekk lufttrykket. Kontroller også mønsterdybden i dekkene.

Etter en stund bør du sjekke at hjulmutterne sitter godt.

Hør Adresseavisens kommentatorer på podcast