- Så grotesk at det ikke er til å tro

Da Ingebrigt Steen Jensen fikk høre hvor lite penger beboerne på asylmottaket i Sunndal får, ble han sjokkert.

- Jeg reagerte med vantro, sier Ingebrigt Steen Jensen om da han fikk vite hvor mye asylsøkere på asylmottak mottar. Han mener det er skammelig at beboerne ikke får mer utbetalt for «å leve et slags liv». 

Saken oppdateres.

- Når vi andre har vært på kaffebrenneriet og tatt en cappucino og et halvt rundstykke, har vi brukt opp like mye som en asylsøker har til alt, skriver Steen Jensen i et innlegg på sin Facebook-profil.

Han kaller det «dagens fryktelige» når han innleder med at han har snakket med daglig leder for asylmottaket i Sunndal.

- Hans beskrivelse av situasjonen for beboerne er så grotesk at det ikke er til å tro - i en humanistisk og rik velferdsstat. Det bor mer enn 200 voksne og barnefamilier i mottaket på Sunndalsøra. En voksen får 70 kroner dagen til livets opphold, etter at regjeringen kuttet kraftig i tilskuddet, skriver Steen Jensen og ramser opp hva disse pengene skal gå til: Mat til frokost, lunsj og middag, bussbilletter, klær, toalettsaker, medisiner, bussbilletter og alt det andre som trengs til et slags liv.

LES OGSÅ: Syrisk 5-åring bosatt i Namsos gråter på telefonen og spør etter mamma

LES KOMMENTAREN: UDI som kjærlighetspoliti

- Trodde ikke på det

Noen timer etter at han postet innlegget på Facebook-siden, forteller reklamemannen Ingebrigt Steen Jensen om bakgrunnen:

- Daglig leder ved mottaket ringte meg i dag, fordi han ville at jeg skulle komme opp og holde et foredrag for de som jobber på asylmottaket. Da spurte jeg om hvordan det stod til på mottaket, og da begynte han å fortelle, sier Steen Jensen.

Ifølge Steen Jensen fortalte lederen om at asylsøkere trekker hverandres tenner, fordi de ikke har råd til tannlege, barn som får lus, får ikke lusbehandling, fordi det koster penger og blir beboere syke, har de ikke råd til å reise til Molde sykehus. Kulturelle opplevelser som kino, fotballkamp eller andre arrangementer er helt utenkelige.

- Jeg trodde ikke mine egne ører. Flere ganger sa jeg til asylmottakslederen at dette kan da umulig være sant, skriver Steen Jensen i Facebook-innlegget som han postet samme dag som regjeringen la frem sine innstramminger på asylområdet.

- Denne telefonen kom på en veldig betimelig dag. Det var vel Gud som organiserte dette, smiler Steen Jensen.

- Voldsomt engasjement

Reklameguruen har fått massiv respons på innlegget.

- Det er helt totalt hinsides alt. Nå i ettermiddag har jeg 1500 likes, og innlegget er delt mer enn 800 ganger. Dette vekker et voldsomt engasjement blant folk. For en gangs skyld er det veldig få kommentarer av typen «fyll et Herculesfly og send dem ut av landet». Det har vært veldig stille fra nettrollene. Det er veldig deilig, sier Steen Jensen.

- Hvorfor tror du dette vekker så stort engasjement?

- Jeg skjønte at dette ville vekke engasjement, jeg merket det på meg selv. Folk tror ikke at dette er sant. Det har spredd seg en følelse av at asylsøkere bæres inn på gullstol, og at de lever et slaraffenliv hvor de får alt servert. Jeg tror dette har vært en gedigen vekker for mange. Og jeg tror alle er enige om at dette er uakseptabelt. Vi kan ikke holde på på den måten, sier Steen Jensen.

I innlegget sitt maner han til en «folkestorm» mot måten vi behandler mennesker i kritiske livssituasjoner på.

- Håper du markerer at grensen er nådd, oppfordrer Steen Jensen.

25 kroner i lommepenger

Sunndal kommune gikk 20 millioner kroner i overskudd på innvandrertjenesten i fjor. - Det er en forventning om at kommuner skal gå i null, men jeg ser ingen grunn til at vi skal skamme oss over overskudd når vi driver så bra, uttalte Bente Mosbakk, sjef for innvandrertjenesten i Sunndal til Adresseavisen.

Nå er hun bekymret for beboerne i asylmottaket. Hun bekrefter at asylsøkere i mottak mottar en dagsats på 77 kroner når beboerne selv står for innkjøp og matlaging. Ifølge UDIs rundskriv fra februar i år, får personer som bor i mottak hvor de har fri kost, inntil 750 kroner i måneden, noe som betyr rundt 25 kroner i lommepenger om dagen.

Svak gruppe blir svakere

- Støtten til asylsøkere ble kuttet med 20 prosent fra 1. januar. Det er mye når de i utgangspunktet har lite. Jeg er enig i at det skal være begrensninger i støtten, men nå ser vi at det går på helsa løs. Jeg er bekymret for situasjonen. Her er det en i utgangspunktet svak gruppe som blir gjort enda svakere, sier Mosbakk.

Hun mener denne reduksjonen i støtten er noe som de færreste har fått med seg.

- Slik sett er det bra at Steen Jensen tar opp dette. Det kan føre til at vi får en debatt rundt dette, sier Mosbakk.

Hun mener de økonomiske innsparingene kan straffe seg på lenger sikt.

- Nå ser vi at asylsøkere blir sittende lenger i mottak, fordi saksbehandlingen ikke er kommet i gang. Samtidig er det skåret ned på norskundervisningen. Det sier seg selv at integreringsprosessen ikke kommer i gang når en knapt har penger til mat. Jo lenger en person er i en så vanskelig situasjon, jo dårligere utgangspunkt får de for sitt videre liv i Norge, sier Mosbakk.

Bente Mosbakk, sjef for innvandrertjenesten i Sunndal kommune, er bekymret for asylsøkerne fordi pengestøtten nå er kuttet. 

Bente Mosbakk, sjef for innvandrertjenesten i Sunndal kommune, er bekymret for asylsøkerne fordi pengestøtten nå er kuttet. 

Beboere ved asylmottaket i Sunndal får i likhet med andre beboere rundt 78 kroner dagen å leve for. Dette skal dekke utgifter til både mat, klær, medisiner og toalettsaker. 

Beboere ved asylmottaket i Sunndal får i likhet med andre beboere rundt 78 kroner dagen å leve for. Dette skal dekke utgifter til både mat, klær, medisiner og toalettsaker. 

På forsiden nå