Hva betyr egentlig ditt barns navn?

William betyr «sterk hjelm», mens Emma betyr «hel».

Illustrasjonsfoto: Scanpix 

Saken oppdateres.

Da Statistisk Sentralbyrå slapp sin årlige navnestatistikk over de mest populære navnene til nyfødte jenter og gutter i 2015 var William og Emma helt på topp.

Men hva betyr egentlig navnet du har gitt ditt barn? Her får du oversikten over de ti mest populære jente - og guttenavn i 2015.

Les også: Velg et oldemorsnavn til babyen din

Les også: Emma og William på navnetoppen

Topp ti, jentenavn 2015

Emma betyr hel eller universal

Betydning: Hel, universal

Jentenavnet er utledet fra det tyske ordet ermen som betyr hel eller universal.

Navnedag: 23. januar*

Nora betyr lys eller skinne

Jentenavnet er en kjæleform av Eleanor og Eleonora, som sannsynligvis er utledet av Helene, som kommer fra det greske ordet helene, som betyr lys eller skinne.

Navnedag: 14. april

Sara/Sarah betyr fin dame, fyrstinne eller prinsesse

Jentenavnet kommer fra det gamle hebraiske navnet Sarai.

Navnedag: 16. mai

Sofie/Sophie betyr visdom

Navnet kommer av det greske ordet sophia.

Navnedag: 29. november

Trivia: Sofie er et svært vanlig navn på Grønland. Det er også relativt vanlig navn i Sverige og Danmark, mens Sophie er relativt vanlig i Frankrike og Belgia.

Olivia betyr oliventre eller alvehær

Jentenavnet er en feminin form av Oliver, som kan stamme fra det gammeltyske navnet Alfihar, som betyr alvehær, men kan også stamme fra det latinske ordet oliva.

Navnedag: 15. april

Sofia/Sophia betyr visdom i likhet med Sofie.

De øvrige fakta om navnet Sofia / Sophia er de samme som jentenavnet Sofie / Sophie som ligger på 4. plass over Statistisk sentralbyrås oversikt.

Emilie betyr rival eller vennlig

Jentenavnet er en variant av Emily, som er en feminin form av Emil, som kommer fra det romerske navnet Aemilius, som er utledet fra det latinske ordet aemulus som betyr rival, men navnet kan også bety vennlig avhengig av den latinske konteksten.

Navnedag: 23. januar

Ella betyr lys, skinne eller Gud er fullkommen

Jentenavnet er trolig en kortform av en rekke ulike navn som Ellen, Eleonora, Elisabeth og flere.

Navnedag: 19. februar

Lea/Leah betyr sterk eller modig som en løve

Lea og Leah er kvinnenavn med hebraisk opprinnelse.

Navnedag: 28. juni

Maja/Maia/Maya har ingen direkte betydning, men refererer til gudinnen Maia.

Jentenavnet er en variant av Maia, som kommer fra den greske og romerske gudinnen Maia, hvor betydningen av navnet er ukjent. Det kan også være en kortform av Maria, som kommer fra det gamle hebraiske navnet Miriam, som også har ukjent betydning.

Navnedag: Maja og Maya har ingen navnedag i Norge, men Maia har navnedag den 7. mai.

Topp ti, guttenavn 2015

William betyr sterk hjelm.

William er en engelsk variant av det germanske mannsnavnet Wilhelm som er dannet av navnedelene wil som betyr «vilje» eller «ønske» og helm som betyr «hjelm». Den moderne norske skrivemåten er Vilhelm, mens på norrønt ble navnet skrevet Vilhjálmr. Navnet Vilhelm, som etterhvert fikk skrivemåten William på dagens engelsk, ble populært i England etter normannernes erobring av landet på 1000-tallet.

Navnet forkortes ofte Willy, Will, Billy eller Bill i engelsktalende land.

Navnedag: 28. mai

Matias/Mathias betyr gave fra Gud

Guttenavnet er en variant av det greske navnet Matthaios, som igjen er en form av det hebraiske navnet Mattithyahu.

Navnedag: 24. februar

Oliver betyr oliventre eller alvehær

Guttenavnet kan stamme fra det gammeltyske navnet Alfihar, som betyr alvehær, men kan også stamme fra det latinske ordet oliva, som betyr oliventre.

Navnedag: 3. august

Jakob/Jacob betyr vernet av Gud eller den som holder i hælen.

Forklaring: Guttenavnet er en variant av Jacob, som stammer fra det hebraiske navnet Ya'aqov, som kan bety «den som holder i hælen» eller «vernet av Gud». I Bibelen fortelles det om Jacob/Jakob, sønn av Isak og Rebekka, som holdt i hælen på sin eldre tvillingbror Esau da han ble født.

Navnedag: 25 juli

Lukas/Lucas betyr lys eller «fra Lucanie» (en tidligere del av det som i dag er sør-italia).

Varianter av navnet Lucas, Luke, Lucious betyr enten lysbringer eller opplysthet. Lukas, (fra romersk Lukanus eller Lukius), er et vanlig mannsnavn i den kristne verden. Det har sin bakgrunn i evangelisten Lukas, som nevnes i Det nye testamente og tillegges forfatterskapet av Lukasevangeliet og Apostlenes gjerninger. Lukas er billedkunstnernes, artistenes, bryggernes og legenes skytshelgen.

Navnedag: 18. oktober

Filip/Fillip/Philip/Phillip betyr hestenes venn.

Guttenavnet er en variant av Philip, som er en engelsk variant av Filip, som kommer fra det greske navnet Philippos, som er satt sammen av philos som betyr venn, og hippos som betyr hest.

Navnedag: 1. mai

Liam betyr viljen så sterk som en hjelm

Liam er et irsk og engelsk mannsnavn dannet som en kortform av William. Liam er opprinnelig en irsk keltisk kortform av William, som er dannet av navneleddene wil, «vilje» eller «ønske», og helm, «hjelm». Liam har vært et populært guttenavn i England siden 1990-årene, og nå også i Norge.

Navnedag: 9. oktober

Aksel/Axel betyr far er fred.

 Guttenavnet er en dansk variant av det bibelske navnet Absalom, som kommer fra det hebraiske navnet Avshalom, som betyr «min far er fred».

Navnedag: 30. oktober

Emil betyr rival eller vennlig.

Guttenavnet kommer fra det romerske navnet Aemilius, som er utledet fra det latinske ordet aemulus som betyr rival, men navnet kan også bety vennlig.

Navnedag: 23. januar

Oskar/Oscar betyr gudespyd eller spyd fra Gud.

Oskar er et mannsnavn som blir brukt i flere europeiske kulturer. Navnet kan stamme fra norrørne Ásgeirr («gud» + «spyd»), og utviklet seg videre gjennom eposet Ossians sanger, der Oskar er en av heltene, med de keltiske navneleddene os, «hjort» og cara, «venn». Navnet spredde seg utover Europa da Ossians sanger ble svært populære fra slutten av 1700-tallet. Den vestfrankiske formen for navnet er Ansgar.

Navnedag: 5. august.

Alle navneopplysninger om betydning, statistikk og opprinnelse er hentet fra wikipedia, Statistisk sentralbyrå, norskenavn.no og behindthename.com. Merk at navn ofte har flere betydninger avhengig av hvilken kultur barnet tilhører.

Har du lyst til å søke opp betydningen til ditt barns navn? Det finnes en rekke steder på nettet der dette er mulig, men for enkelhets skyld så forseslår vi at du starter med norskenavn.no.

 
På forsiden nå