TØNSBERG: - Det budsjettet som regjeringen nå jobber med må bli tidenes miljø- og klimabudsjett. Dersom det ikke blir det, har ikke denne regjeringen en fremtid, sa Skei Grande da hun åpnet landsmøtet til Venstre i Tønsberg fredag formiddag.

- La meg si det så klart jeg kan: Det er politikk som bygger samarbeid, Erna, sa Skei Grande med klar adresse til regjeringens budsjettarbeid frem mot høsten 2017.

Penger for et skifte

Overfor Adresseavisen utdyper Skei Grande hvilke konkrete klimatiltak hun mener Erna Solberg og Siv Jensen må sikre i statsbudsjettet 2017. Hun er soleklar på at det må komme mye penger til å sette fart i det politikerne så fint kaller det grønne skiftet.

- Det handler om det grønne skatteskiftet. Vi må ha mer skatt på forurensning og mindre skatt på arbeid. Det er det mulighet til å få gjennomført. Samtidig trenger vi bedre subsidieordninger for de nye grønne teknologiene og skape markeder for disse løsningene, sier hun.

Skei Grande krever blant annet bevilgninger på statsbudsjettet som sikrer etablering av ladestasjoner for hydrogen og elektrisitet. Uten slike penger kan det bli vanskelig å regne med Venstre som støtteparti etter valget.

Hydrogenstasjoner

- Hydrogen er et kjempeeffektivt drivstoff som kommer til å være fremtiden. Skal vi få til det må det bygges et nettverk av stasjoner. Den største utfordringene for at bilprodusentene skal se på Norge som et marked, er at vi sikrer et slikt nettverk. Vi må ha penger til å lage små elektrisitetsverk som lager strøm og hydrogen. Det vil igjen gi en infrastruktur som skaper et marked for slike biler. Statsbudsjettet må brukes til å få disse teknologiske løsningene utviklet og utbygd, sier Skei Grande.

Trine Skei Grande viser også til Sør-Trøndelag Venstres initiativ for å ikke elektrifisere Trønderbanen med tradisjonelt ledningsnett, men heller satse – slik man nå gjør i Tyskland – på hydrogendrevne tog.

- Tenkt deg å bygge ut Trønder- og Meråkerbanen med hydrogen. Det vil være mye billigere og gå mye fortere å få realisert. Det er slike investeringer statsbudsjettet må legge opp til, sier Skei Grande.

- Har du tro på at Høyre og Frp er med på å bevilge nok penger til dine klimaønsker?

- Det har jeg tro på. Det er derfor jeg driver med politikk, fordi jeg har tro på at det virker. Når man samarbeider med noen så er det fair å si fra om hva vi synes er viktigst. Det har vi vært ganske flinke til i Venstre. Vi vil si klart fra om hva de må levere på, og hva vi krever for å være med videre, sier hun.

Ut med Frp inn med MDG

Fra talerstolen sa Trine Skei Grande at hennes mål etter stortingsvalget i 2017 er å danne en mindretallsregjering med Høyre, Venstre og KrF.

- Og vi inviterer gjerne Miljøpartiet De Grønne med også, dersom de viser oss at de vil være så blokkuavhengige som de sier, sa Skei Grande.

Etter talen sier hun at invitasjonen til MDG er mest ment som en utfordring for å teste om partiet kan samarbeide uavhengig av blokkene i norsk politikk.

- Jeg vil utfordre dem på dette. Det er ikke så mange tilfeller at vi har opplevd at de faktisk har vært blokkuavhengig, sier hun.

Snur ryggen til Ap

I talen avviste hun samtidig frieriene fra Ap og Jonas Gahr Støre om å bygge et regjeringsalternativ sammen med Arbeiderpartiet.

- Jeg har registrert invitasjonene fra Jonas, og hørt at han sier at vi vil oppnå så mye mer sammen med dem. I løpet av de siste to årene har vi prøvd å oppnå noe sammen med Ap, men det har ikke vært mulig. Vi prøvde å få til en mer human asylpolitikk, men Ap sa nei. Vi prøvde å hindre dumping av gift i norske fjorder – Ap sa nei. Vi prøvde å fjerne kontantstøtten – Ap sa nei.

Slik fortsatte Venstre-lederen å vise til politiske saker der Ap har vendt Venstre ryggen, og lukket på den måten døra til et fremtidig samarbeid på den siden av politikken.