Landsmøtet i Venstre

Tapte kampen om to-deling

Venstres Guri Melbye fikk det ikke som hun ville. Venstre går ikke inn for to-deling av foreldrepermisjonen.

Tapte: Venstres Guri Melbye tapte slaget om to-deling av foreldrepermisjonen på Venstres landsmøte søndag.  

Saken oppdateres.

TØNSBERG: Melbye foreslo å endre permisjonen slik at mor og far må ta 20 ukers permisjon hver, men det fikk hun ikke landsmøtet med på. I stedet går landsmøtet inn for en tre-deling av permisjonen.

Det betyr at hver av foreldrene skal få 15 ukers permisjon hver, og at de restrerende 16 ukene skal kunne fordeles fritt slik familiene selv ønsker.

I dag er fødselspermisjon med full lønn på 40 uker. Far må ta 10 ukers permisjon, mens resten av permisjonstiden kan fordeles som foreldrene selv ønsker. Satistikken viser at de aller fleste fedre kun tar de 10 ukene som er avsatt til far.

LES OGSÅ: Vil verne iskanten mot oljevirksomhet

LES OGSÅ: Solberg overrasket over Venstres MDG-invitt

Stridstema

Forslaget om å tvinge mor og far til å dele likt har vært ett av de store stridstemaene på et ellers nokså rolig landsmøte i Venstre. Da saken ble behandlet i en såkalt parallellsesjon lørdag, fikk forslaget om to-deling flertall. Venstres landsmøte behandler forslag på denne måten, og bringer stridstema inn for plenumsbehandling i landsmøtesalen etter en behandling i mindre grupper.

Men da landsmøte samlet behandlet saken søndag ble forslaget om to-deling nedstemt.

Flere av innleggene i debatten søndag formiddag advarte landsmøtet å gå inn for en to-deling. Mange i Venstre mener det er feil at politikerne skal blande seg inn i hvordan familiene fordeler permisjonen seg i mellom.

LES OGSÅ: Harde dager. Heite netter. (PLUSS)

Opphetet debatt

En rekke delegater på landsmøtet i Venstre har engasjert seg i dette spørsmålet.

- Jeg er mot en tre-deling. Det er et altfor rigid forslag som vil frata folks muligheter til å velge. Hensynet til barn og forskjellige familier må veie såpass tungt at dette forslaget må avvises, sa Erik Borge Skei fra Oslo under debatten.

Aud Jektvik fra Troms støttet en to-deling, og sa det slik fra talerstolen.

- Begge foreldrene er like viktige omsorgspersoner. Det er til barnets beste at det får tilknytning til begge foreldrene. Det er viktig med valgfrihet, men to-deling sender signaler om at begge foreldrene er like viktig. Valgfrihet kan vi få når vi har oppnådd full likestilling.

Mulig med unntak

Guri Melbye, som er initiativtaker til forslaget, mener valgfriheten i dag for foreldrene er begrenset fordi det ligger en sosial forventing hos mange om at pappa skal ta 10 uker, og mor tar resten.

- De fleste oppfatter dagens ordning slik at far tar sine 10 uker, og at det er mor som bestemmer hvordan de restrerende ukene skal fordeles. Noe av det beste som har skjedd de 10-20 siste årene er at far har tatt en større rolle i sitt barns liv. Mange mener dette er en for rigid ordning, men det skal selvsagt være mulig å søke unntak mot denne to-delingen dersom det viser seg å være umulig å gjennomføre. Men det er to-deling som må være utgangspunktet for en slik ny ordning, sa Melbye da hun argumenterte for forslaget på landsmøtet søndag.

Et stort flertall vendte imidlertid tommelen ned for to-deling og å tvinge foreldrene til å ta 20 uker hver. Nå skal Venstre arbeide for en tre-delt ordning der hver av foreldrene får 15 uker, og at man selv kan velge hvordan de øvrige 16 ukene skal fordeles. Samtidig går Venstre inn for at far også skal ha selvstendig opptjening av sin permisjon.

Hør Adresseavisens kommentatorer på podkast:


På forsiden nå