Tre dager før den forlengede etterlønnen fra staten skulle avsluttes den 16. mars i år, registrerte Frps tidligere arbeidsminister rådgivningsfirmaet «Løkka i livet AS».

LES PÅ PLUSS: Robert Eriksson får tre måneder ekstra med statsrådlønn

Så meldte han fra til Karanteneutvalget – som umiddelbart svarte med å ilegge karantene – og karantenelønn.

- Når tiden for etterlønn nærmet seg slutten, og jeg ikke satt med noe konkret jobbtilbud, men til gjengjeld hadde fått en rekke enkeltforespørsler om å bidra blant annet inne myndighetskontakt, rådgivning og foredrag. Da stod jeg i realiteten over to alternativ. Det ene var å melde meg til Nav, og søke dagpenger, eller rett og slett og forsøke å skape min egen arbeidsplass for å finansiere mitt eget livsopphold, skriver Eriksson i en epost til Adresseavisen.

316 011 kroner

Eriksson trenger ikke å bekymre seg over livsoppholdet de første månedene.  Registreringen av firmaet og planene om å gi råd innenfor sitt tidligere arbeidsfelt, førte til seks måneders karantene med full lønnskompensasjon fra staten.

Fordi Eriksson ikke hatt arbeid etter at han måtte gå av som statsråd i desember, har han benyttet seg av muligheten til å få etterlønn i tre måneder. Den tilsvarer statsrådslønnen på 105 337 kroner før skatt i måneden.

Nå vil han motta det samme i karantenelønn i ytterligere tre måneder.

- Skjønte du at registreringen av rådgivningsfirmaet ville medføre karantene og dermed ekstra etterlønn?

- Nei, det skjønte jeg ikke. Jeg håpet virkelig å unngå karantene. Hadde jeg ikke fått det, ville jeg nå vært i gang med mitt første oppdrag. Noe jeg utvilsomt hadde foretrukket, skriver Eriksson.

Da de rødgrønne tapte valget i 2013, valgte flere statsråder og statsekreærer å melde inn firmaer og planer om å selge råd innenfor sine fagfelt.

Dette første til massiv kritikk og fikk Frps nestleder Per Sandberg til å si at «det virker som om disse politikerne har funnet svakheter i et system og deretter har systematisk utnyttet det», til VG.

-  Skjønner du at det kan fremstå som om du har spekulert i å oppnå maks etterlønn?

-  Premissene i spørsmålet til Adressa virker direkte søkt. Minner igjen om at bakgrunnen for at jeg etablerte en virksomhet var å kunne forsørge meg selv med egen arbeidsinntekt. Jeg kan avvise på det sterkeste at dette er gjort for å få lengre karantene. Jeg vil jobbe jeg, ikke gå på vent. Det er også grunn til å tro at jeg ville fått samme karanteneperiode uansett hvilken jobb jeg hadde tatt i det private, skriver Eriksson.

Han avslutter:

- Det at karanteneutvalget har valgt å gi meg karantene, kan jeg strengt tatt ikke ta ansvar eller svare for.  Så jeg tar deres beslutning til etterretning, skriver Eriksson.